Sør-Trøndelag fylkeskommune har i samarbeid med forskningssenteret Zero Emission Buildings (ZEB) ved NTNU og SINTEF gjennomført en konkurranse om å utvikle et konsept for en ny skole som viser vei mot lavkarbonsamfunnet. Dette melder SINTEF i en pressemelding.

Skal produsere energi

I sterk konkurranse med åtte ulike team av arkitekter, entreprenører og rådgivere, har ett team levert et prosjekt som utmerker seg på flere områder. Vinnerteamet består av Skanska og Rambøll. Arkitektteamet består av Rambøll Arkitektur og landskap i samarbeid med KHR Arkitekter. 

- Team Skanska har tilbudt et godt dokumentert energikonsept som tilfredsstiller de strenge kravene til forskningssenteret ZEB, sier sjefforsker/professor Inger Andresen ved SINTEF Byggforsk/fakultet for arkitektur og billedkunst, NTNU.

Dette betyr at bygget gjennom året skal produsere nok fornybar energi til å dekke energibehovet til drift, og i tillegg kompensere for klimagassutslipp fra materialbruk.  

Unikt konsept for fornybar energiforsyning

Skolen vil få et unikt konsept for fornybar energiforsyning. Dette er basert på en kombinasjon av solceller, biogass og varmepumpeteknologi. Slik vil Heimdal vgs kunne benytte flere ulike innovative klimateknologier, og samspillet vil tilføre viktig erfaring både for byggherren og for byggenæringen regionalt og nasjonalt.

- Det er tenkt at en CHP-maskin (Combined Heat and Power) skal levere både varme og strøm til skolen samt den integrerte flerbrukshallen, sier Tore Wigenstad i Skanska til Tekniske Nyheter. - I tillegg vil det via denne maskinen kunne leveres varme til omkringliggende bygg. Strømproduksjon som blir til overs, kan eksporteres ut på el-nettet.

- Maskinen vil drives av lokalt produsert biogass, som altså er nær klimanøytral. CHP-maskinen vil produsere mest elektrisk energi når varme- og el-behovet er størst. Dette i motsetning til el-produksjon fra solceller, som jo produserer mest når behovet vanligvis er minst, sier Wigenstad.

Cirka 700 m2 med solceller

- I løsningen som nå vurderes, inngår også cirka 650-700 m2 solceller. Dette kommer i tillegg til CHP-maskinen, sier Wigenstad. - Biogass vil bli benyttet som hovedenergiforsyning.

- Med det relativt store behovet for varmt tappevann, inngår også varmegjenvinning av avløpsvannet i energiløsningen, sier Wigenstad.

Skolen vil få et ventilasjonsanlegg som gir et minimalt behov for energibruk til vifter, samtidig som det skal gi et utmerket inneklima. Bygningskroppen vil utformes for god dagslystilgang, lavt varmetap og god termisk komfort. I noen fasader vil man prøve ut en ny vindusteknologi, der såkalte elektrokrome belegg automatisk skifter farge i takt med behovet for lys, varme og kjøling. 

Etter hvert som energibruken til drift av bygninger går ned, vil materialbruken utgjøre en stadig viktigere andel av totalbildet.

- Heimdal videregående skole vil ikke bare ha et ekstremt lavt energibehov til drift. Man vil også benytte materialer og konstruksjoner som gir et lavt karbonavtrykk ved fremstilling og produksjon, forteller Andresen.

Prosjektet vil etter planen stå ferdig i desember 2017.