- Det er veldig gøy å vinne denne prisen, for det er så mye spennende som skjer i selskapene rundt omkring, sier Tore Dugstad, som leder utviklingsarbeidet i Eidsiva Bioenergi.

Dugstad kjempet med to andre løsninger fra Fortum Oslo Varme og Lyse Neo i en uhøytidelig konkurranse på scenen under arrangementet i Oslo tirsdag. Eidisva Bioenergi får prisen for sin nyskapende bruk av en såkalt ORC-maskin, som er satt i drift på selskapets varmesentral på Elverum. 

«Usynlig» strømproduksjon

Maskinen, som er den første i sitt slag i Norge, setter varmesentralen i stand til å produsere elektrisitet fra varmeproduksjonen ved behov. - Den er en tjuefots konteiner inne på varmesentralen, som produserer cirka 1,5 GWh elektrisitet i løpet av et år. Det tilsvarer omtrent produksjonen fra 10.000 kvadratmeter med solceller, fortalte Dugstad fra scenen.

Maskinen ble installert som et ledd i utvikling av Elverum-bydelen Ydalir, som er en del av forskningsprosjektet Zero Emission Neighbourhoods in Smart Cities. - ORC-maskinen er ikke avhengig av vind, den er ikke avhengig av sol og den går året rundt. Siden den står inne på varmesentralen, tror jeg ikke naboene vet at den er der en gang, sier Dugstad.

Innovasjonskonkureanse-21-norsk-fjernvarme-jury-aasland-røkke-bråten-foto-johnny-syversen.jpg

En fagjury bestående av (f.h.) juryleder Sigrun Gjerløw Aasland fra Zero, Petter N. Røkke fra SINTEF Energi og Jan Bråten fra Statnett vurderte kandidatene i konkurransen. Foto: Johnny Syversen

- Verdig vinner

Det var de 250 deltakerne på konferansen som kåret vinneren i en avstemming, etter at en fagjury ledet av Zero-sjef Sigrun Gjerløw Aasland hadde vurdert kandidatenes presentasjoner av sine løsninger.

Daglig leder Trygve Mellvang Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme, som arrangerte konferansen, sier Eidsiva Bioenergi er en verdig vinner. - Prosjektet på Elverum viser at Eidsiva Bioenergi er en bedrift som ser muligheter utenfor de oppgåtte løypene og greier å gjennomføre dem med gode resultater. Det håper jeg de fortsetter med , for det er sånn vår næring utvikler seg videre, sier Tomren-Berg.

Den prisvinnende ORC-maskinen er resultat av et lagarbeid. Her drikker Roy Hovden, driftsleder på varmesentralen i Elverum, og Magnus Wasa Hagen, driftsoperatør, kaffe traktet av egen strøm. Foto: Eidsiva Bioenergi

- Lagarbeid i praksis

Årets innovasjonskonkurranse er den femte i rekken på Fjernvarmedagen Urban Energi. Dugstad mener den årlige, uhøytidelige knivingen på scenen er viktig. - Det er veldig kjekt at Norsk Fjernvarme arrangerer innovasjonskonkurransen. Det skjer mye spennende i bransjen vår og vi må våge å vise det fram, sier Dugstad.

Han understreker at løsningen han presenterte er resultatet av et solid lagarbeid som viser bredden i det Eidsiva Bioenergi driver med. 

- Prosjektet ble initiert via vårt markedsarbeid der kunden etterspurte en løsning for lokal produksjon av elektrisitet. Utviklingen av prosjektet ble gjort i samarbeid mellom drift og utviklingsavdelingen, sammen med leverandør. Gjennomføring av selve prosjektet ble utført av vår lokale driftsorganisasjon på Elverum. Dette er lagarbeid i praksis, sier Dugstad.