Dette sier daglig leder Trygve Mellvang Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme.

– På Elverum hadde man en varmesentral som sto der fra før, og så satte man inn en ORC-enhet som gjør at man kan produsere strøm av varmen, sier Tomren-Berg.

– Dette er en omvendt prosess i forhold til et CHP-anlegg (Combined Heat and Power). Der må man ha høye temperaturer for å drive en turbin for å lage strøm, og man får overskuddsvarme som man utnytter.

– Ved installasjon av en ORC-enhet, så benytter man noe av den varmen man allerede produserer til å produsere strøm, sier Tomren-Berg.

– Virkningsgraden på en ORC-turbin er isolert sett ganske dårlig, det er lite strøm man klarer å produsere ut av varmen, men poenget er at strømproduksjonen skjer i en varmesentral, så overskuddsvarmen vil uansett bli brukt. Derfor blir det ikke noe særlig varmetap, fordi fjernvarmenettet utnytter varmen, sier Tomren-Berg. 

Daglig leder Trygve Mellvang Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme. Foto: Johnny Syversen
Daglig leder Trygve Mellvang Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme. Foto: Johnny Syversen

– Hele poenget med en varmesentral er at den skal produsere varme, men så bruker man litt av varmen til strømproduksjon. Det er lite produksjon hvis du sammenligner med et større vannkraftverk, men hvis man sammenligner med annen lokal strømproduksjon, som for eksempel solceller på tak, så blir det ganske betydelige mengder, sier Tomren-Berg.

– En av fordelene med strømproduksjon fra en ORC-enhet, er at strømmen kan produseres når behovet for strøm er størst, for eksempel på de kaldeste dagene midt på vinteren. 

Strøm fra en ORC-enhet er fullstendig konfliktfri

I Eidsivas fjernvarmeanlegg på Elverum er det ingen som ser at det er strømproduksjon, fordi ORC-enheten sitter inne i varmesentralen. – Dette er helt konfliktfri strømproduksjon når det gjelder plassering. Det er ikke som en vindturbin, eller en solpark som må plasseres et eller annet sted i naturen. Man legger ikke beslag på nytt areal. Sånn sett er dette et veldig ukontroversielt tiltak, sier Tomren-Berg.

– ORC er ikke selve løsningen for kraftunderskuddet som kommer i årene fremover, men det er åpenbart et bra supplement til lokal kraftproduksjon. Potensialet er alle varmesentraler over en viss størrelse, sier han.

Det er en del synergieffekter av å installere en ORC-enhet i en varmesentral. – Da vil fjernvarmeselskapet ha lokal strømproduksjon hvis de trenger strøm på anlegget. Skulle det skje noe i kraftnettet, så vil også byen som fjernvarmeanlegget ligger i, ha nytte av denne strømmen. Det er ikke så mye strømproduksjon i norske byer, sier Tomren-Berg.

– Vi har noen avfallsforbrenningsanlegg i Norge som produserer strøm av overskuddsvarmen fra forbrenningen, som Klemetsrudanlegget i Oslo. Men mange av disse anleggene er først og fremst dimensjonert for å produsere fjernvarme av overskuddsenergien fra den lovpålagte avfallsforbrenningen. Fordi vi har så mye regulerbar vannkraft i Norge, har vi tradisjonelt ikke hatt behov for å produsere strøm fra forbrenning, Det er også grunnen til at vi har så lite bio-CHP (Combined Heat and Power) i Norge, mens Sverige har mye, sier Tomren-Berg.

– I Norge har det altså vært mer økonomisk gunstig å optimalisere varmesiden, sier Tomren-Berg. – Men ting endrer seg. I et Norge som går mot et kraftunderskudd om noen år, så kan installering av ORC-enheter i flere varmesentraler være en del av løsningen, for å bidra til mer kraftproduksjon.