Dette sier Kristina Pettersson i det svenske selskapet Againity. De leverer ORC-enheter som kan produsere strøm av varmen i fjernvarmeanlegg.

– Et ORC-system fungerer slik at vi tar inn varme i den ene enden i form av hetvann, så produseres det elektrisitet. Det som ikke blir elektrisitet, kommer ut i form av varme som kan benyttes i fjernvarmenettet, sier Pettersson.

En ORC-enhet kommer ferdig installert. – Tanken er at det skal være veldig enkelt. Det er veldig få store hovedkomponenter, med få rørlige deler for at det kal være så robust som mulig, sier Pettersson. 

– Det eneste man trenger til installasjonen, er to rør til hetvannet og to rør til kjølevannet, sier hun.

– Vi kan levere ORC-enheter i forskjellige størrelser, og de kan leveres i container. Fordi det ofte er trangt i kjelerommene, så kan man plassere en ORC-enhet i en container utenfor varmesentralen, sier Pettersson.

Againity har solgt til sammen over 55 ORC-enheter. – De fleste er solgt i Sverige. I Norge er det solgt to stykker. Vi etablerer oss nå utenfor Sverige og finnes for tiden i 7 land i Europa, og etterspørselen er spesielt stor i de baltiske landene og Polen, sa Pettersson.

– I Sverige har vi installasjoner fra 50–560 kW på ORC-enhetene. Totalt i Sverige utgjør den installerte effekten omtrent 8 MW, og for alle våre installasjoner cirka 13 MW elektrisitet, sier Pettersson.

– Ved å installere en ORC-enhet får man væruavhengig, lokalt produsert elektrisitet, sier hun.

– Vårt ønske for fremtiden er at alle de 138 fjernvarmeanleggene i Norge skal produsere strøm. Det vil jo være fint å ha mange strømproduserende enheter hvis det oppstår overføringsproblemer av elektrisitet. Noe som kan skje i Norge, Sverige og resten av Europa, sier Pettersson. 

– Hvis vi antar at alle de hundre varmeverkene i Norge som for øyeblikket ikke produserer elektrisitet, i gjennomsnitt kan installere en 250 kW ORC, ville den totale installerte effekten være på 25 MW elektrisitet. Størrelsen på ORC-enheten avhenger av størrelsen på hver kjele og temperaturforholdene, derfor er det vanskelig å gi et nøyaktig estimat, sier Pettersson.