Dette førte til at Frikirken ble kåret til «Årets energisparer 2023» av Fjordkraft. I tillegg til Fredrikstad Frikirke besto topp tre i kåringen av Oda Sofies Isbar AS i Brevik og Knarberg Eiendom AS i Duken.

Med dette initiativet ønsker Fjordkraft å anerkjenne og belønne en fremragende bedrift som har vist enestående innsats i å redusere energiforbruket sitt i løpet av året, melder Fjordkraft i en pressemelding. 

Fredrikstad Frikirke har investert i energisparende tiltak for over én million kroner. Dette inkluderer solcellepark på taket, smartstyring i alle rom, etterisolering, skifte av vinduer og installering av bevegelsessensorer for lys.

– Det første vi gjorde var å skifte ut samtlige vinduer. Bygget er fra 1988, så det var god trekk i de gamle vinduene, sier administrasjonsleder Jens Pedersen i Fredrikstad Frikirke til EnergiAktuelt.

Tidligere varmet Frikirken opp bygget med elektrisk gulvarme stort sett i samtlige rom. – Dette var en lite effektiv måte å gjøre det på, og det var et veldig tregt system som var vanskelig å regulere i forhold til bruk, sier Pedersen.

Administrasjonsleder Jens Pedersen i Fredrikstad Frikirke. Foto: Fredrikstad Frikirke
Administrasjonsleder Jens Pedersen i Fredrikstad Frikirke. Foto: Fredrikstad Frikirke

– Når vi etter dager og uker fant en jevn temperatur etter sommeren, sto det på hele vinteren fram til våren, sier Pedersen. – Da hadde vi 22 grader i alle rom i bygget gjennom hele året.

– De gamle termostatene som styrte gulvvarmen, byttet vi ut med programmerbare smarte termostater, sier han.

– På store arealer i kirkestua nede i kjelleren er det lagt klikklaminat. Når vi har på gulvvarmen isolerer gulvet for varmen opp, så mesteparten av varmen som vi da bruker, går ned og varmer leira, sier Pedersen.

Frikirken har nå stort sett kuttet ut det som er av gulvvarme, og blant annet erstattet det med fire kraftige luft-luft-varmepumper som varmer opp hovedsalene i kirken.

– Nå bruker vi en effekt på 2 til 3 kW. Tidligere, med gulvarme, hadde vi en effektbruk på 10 til 15 kW, sier Pedersen.

– Hver varmepumpe har en innerdel. Det er ikke split, det blir for liten effekt. Varmepumpene er plassert i hovedsalen og i en stor kirkestue, sier Pedersen.

– Varmepumpene er programmerbare. Nå styrer vi temperaturen ut ifra bruken av lokalene. Når det ikke er folk til stede senkes temperaturen, og når det er folk der så er det godt og varmt, sier Pedersen.

Frikirken i Fredrikstad er ikke et tradisjonelt kirkebygg med et tradisjonelt lokale. De har mange mindre rom. Der har de erstattet de gamle panelovnene som sto på hele tiden, med smarte panelovner som også er programmerbare.

– Jeg bruker cirka 20 minutter i uken på å programmere alle rom i hele bygget. En dag kan fem av rommene være i bruk hele dagen. Når den den siste aktiviteten er avsluttet blir temperaturen senket til 17 grader. Om søndagene er det som regel full rulle, og fra natt til søndag varmer vi opp de rommene som skal brukes, sier Pedersen.

Fredrikstad Frikirke har investert i energisparende tiltak for over én million kroner, blant annet solceller. Foto: Fredrikstad Frikirke

Solceller på taket

Frikirken har montert solceller på taket. – I fjor produserte vi 24 000 kWh, og i løpet av de kommende ukene er det på plass flere paneler, slik at vi får utnyttet hele taket. Da vil vi produsere cirka 8 000 kWh mer i året, sier Pedersen.

Halvparten av solstrømmen bruker Frikirken selv, resten blir solgt til spotpris. – For noen dager siden var det godt vær her i Fredrikstad, og spotprisen var over en krone. Da solgte vi godt med strøm selv om det er i begynnelsen av april, sa Pedersen.  – Men vi selger jo mest når vi har minst forbruk, som er midt på sommeren.

– Før vi gjennomførte tiltakene kjøpte vi elektrisitet for 120 000 kWh i året. I fjor så kjøpte vi 37 000 kWh, sier Pedersen.

Varmepumper gir mest effekt i forhold til investeringen

– Det tiltaket som har gitt mest effekt i forhold til investeringen, er varmepumper. Installering av varmepumpene kom på kr. 130 000 ferdig montert, og de sparer vi mye på, sier Pedersen.

Med den siste investeringen i solceller vil Frikirken i Fredrikstad produsere cirka 30 000 kWh i året. 

– Det er også en betydelig del av besparelsen. Men, de kostet cirka kr. 400 000 å installere, så det er en høy investering, sier Pedersen.

Installasjon av varmepumper har gitt mest effekt i forhold til investeringen. Foto: Fredrikstad Frikirke

Nedbetalt på 7 år

Frikirken i Fredrikstad har fått kr. 300 000 i støtte fra Frikirken sentralt, som har et fond for denne typen investeringer.

– Med en strømpris på rundt en krone, og fratrekk for det vi har fått i støtte, så er hele investeringen nedbetalt på 7 år, sier Pedersen.

Men, det er fordi vi har fått 300 000 kroner i støtte, og i tillegg har fått 100 000 kroner fra medlemmer som syntes dette var et godt tiltak, sier Pedersen.