– Ressursbesparende løsninger med tanke på fremtiden har alltid vært et viktig mål for oss, sier hotellsjefen.

Earth Overshoot Day markerer den datoen vi har brukt opp alle verdens ressurser for resten av året – og der alt ytterligere forbruk er overforbruk. For Norge havnet denne dagen i år allerede på 12. april. Det vil si at om hele verdens befolkning lever slik som vi gjør her i Norge, ville alle ressursene vært tomme den 12. april, melder Schneider Electric.

Vi vet at bygg står for 40 prosent av verdens energiforbruk, og en av mulighetene for å utsette datoen for Earth Overshoot Day, er å ta i bruk løsninger for energieffektivisering i bygg. Ifølge Earth Overshoot Day kunne datoen blitt flyttet minst 21 dager, uten noe tap når det gjelder produktivitet og komfort. Med en forsinkelse på 21 dager ville Norge blitt best i Norden med tanke på når Earth Overshoot Day inntreffer. 

Hotel Norge i Kristiansand. Foto: Thon Partner Hotel Norge

Energimerke fra svak D til en sterk A 

Hotel Norge i Kristiansand er et godt eksempel på et bygg som har implementert energieffektive løsninger, og oppnådd gode resultater, uten at det har gått ut over kundeopplevelsen.

Hotellsjef Ina Rismyhr ved Thon Partner Hotel Norge. Foto: Thon Partner Hotel Norge
Hotellsjef Ina Rismyhr ved Thon Partner Hotel Norge. Foto: Thon Partner Hotel Norge

– Som det første hotellet i Norge som ble miljøsertifisert allerede i 1997, er dette arbeidet like viktig for oss i dag som den gang. Vi registrerer at gjestene våre i større grad enn tidligere er opptatt av bærekraft, og disse vil vi jo gjerne beholde. Ressursbesparende løsninger med tanke på fremtiden har alltid vært et viktig mål for oss, sier hotellsjef Ina Rismyhr ved Thon Partner Hotel Norge. 

Schneider Electric har levert løsninger til hotellet, og deres partner OneCo har montert løsningene. Dette gir hotellet mulighet til å blant annet styre varmesentralen, kjøling, vifter og lading. Hotellet har også installert solceller og hatt  fokus på å redusere matsvinn. 

– Nytt styringssystem, fjernvarme og totalrenovasjon av bygget er blant tiltakene som har gitt størst effekt når det gjelder reduksjon av energiforbruket, sier Rismyhr til EnergiAktuelt.

– Vi bruker Konnex styringsanlegg som er forriglet mot bookingsystemet vårt, noe som gjør at rommet er behovsstyrt når det gjelder både varme og kjøling. Hvis vinduet på rommet står åpent, vil ikke ventilasjonen fungere. Dersom hotellrommene ikke har belegg, vil det ikke være satt på varme. Idet gjesten sjekkes inn vil oppvarmingen av rommene starte, sier Rismyhr. 

– Det samme gjelder for våre store konferanselokaler hvor det heller ikke er varme på når lokalene ikke er i bruk, sier hun.

Kjølingen av rommene kobles ut når gjestene skrur opp temperaturen.

– Det er bevegelsessensor på lyset i alle rom og i de fleste fellesarealer, og alle møterom er behovsstyrt med CO2-følere, sier Rismyhr.

På taket på Hotel Norge er det montert 160 m2 med solceller. – Disse produserer 55 000 kWh i året, sier Rismyr.

Tiltakene har til sammen bidratt til at hotellets energimerking har gått fra å være en svak D i 2011 til en sterk A i 2023. Samtidig har strømforbruket blitt halvert fra 2 814 019 kWh i 2007 til 1 426 420 kWh i 2023. 

Vice President Digital Energy Division i Schneider Electric Norge, Leonard Celegin. Foto: Schneider Electric
Vice President Digital Energy Division i Schneider Electric Norge, Leonard Celegin. Foto: Schneider Electric

Nominert til «Årets energismarte bygg»

Vice President Digital Energy Division i Schneider Electric Norge, Leonard Celegin, skryter av hvor fremtidsrettet Hotel Norge har vært i sin tilnærming. 

 –  Ved å la byggautomasjonssystemet håndtere og styre hotellets tekniske infrastruktur, kan hotellet optimalisere energiforbruket basert på brukernes behov uten å risikere energisløsing. Vanligvis gir investeringer i denne typen løsninger utslippskutt på opptil 40 prosent, avhengig av hva som var installert før rehabiliteringen, med en avkastningstid på cirka fem år. Styresystemer for bygg med integrering av lokale fornybare kilder resulterer både i en økonomisk fordel for eiendomsbesittere og i økt motstandskraft og bærekraft for anlegget, ettersom vedlikeholdet kan skje basert på sanntidsdata fra bygget, sier Celegin. 

Stian Thorsrud, kommunikasjonsdirektør i OneCo. Foto: Schneider Electric
Stian Thorsrud, kommunikasjonsdirektør i OneCo. Foto: Schneider Electric

Nylig var hotellet nominert til prisen «Årets energismarte bygg» med den begrunnelsen at hotellet gjennom omfattende renovering og innovative løsninger, inkludert installering av solceller og smart styring av elektrisk lading, har redusert strømforbruket betydelig. 

– Hotel Norge er et strålende eksempel på hvordan investeringer i energieffektivitet kan føre til betydelige reduksjoner i strømforbruket uten å gå på kompromiss med kundeopplevelsen, sier Stian Thorsrud, kommunikasjonsdirektør i OneCo.