Turbinen konverter deler av hetvannet fra varmeverkets eksisterende kjele til elektrisitet og kommer til å ha en installert effekt på 0,5 MW elektrisitet. Kjelen, som ble levert av Jernforsen i 2016, har en installert effekt på 10 MW og fyres med returtre, melder Againity.

Skal produsere cirka 2 GWh elektrisitet per år

- Elproduksjonen følger varmebehovet i fjernvarmenettet og varierer derfor fra år til år, men er beregnet til cirka 2 GWh per år, sier Elin Ledskog som er salgsansvarlig hos Againity AB.

 

Elin Ledskog  er salgsansvarlig hos Againity AB. Foto: Againity

Gjennom å nytte deler av det fornybare brenselet til elektrisitet, så kommer Eidsiva til å bidra med minskede CO2-utslipp tilsvarende cirka 18 000 tonn per år, gjennom å erstatte fossil el fra kull i det europeiske elnettet. - Vi har tatt utgangspunkt i en elproduksjon på 2 GWh per år som erstatter marginal elektrisitet i det europeiske elnettet (kullkraft), og dermed bidrar til utslippsbesparelser på 0,9 tonn CO2-ekvivalenter per MWh, sier Ledskog til Tekniske Nyheter.

Total virkningsgrad på 99 prosent

Den elektriske virkningsgraden i dette tilfellet kommer til å være på cirka 7 prosent, men den varierer med tilgjengelig temperatur fra kjelens hetvann og temperaturen på fjernvarmereturen, sier Ledskog, - Den totale virkningsgraden er dog over 99 prosent ettersom i prinsippet all varmeenergi i det hetvannet som tilføres ORC-systemet som ikke konverteres til elektrisitet, isteden kommer til å konverteres til hetvann. Det blir mindre enn en prosent varmetap til luft i energisentralen.

Elverum varmeverk. Foto: Againity
 

Håper å inspirere flere til å følge i Eidsivas fotspor

- Vi takker for tilliten og er glade for at Eidsiva velger å investere i innovativ teknikk for økt fornybar elproduksjon som det er et behov for i vårt europeiske elektrisitetsnett, sier Ledskog. – Med det første referanseanlegget i Norge, håper vi å kunne inspirere flere norske varmeverk til å følge i Eidsivas fotspor og oppgradere sine varmeverk til kraftvarmeverk.

 Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 36/2019. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!