- Hvis vi mener alvor med å skape et bærekraftig samfunn, må vi bruke ressursene vi allerede har, om og om igjen. Det føles uansvarlig å ikke utnytte tilgjengeligheten av råmaterialer og en engasjert industri for å drive rask utvikling av biogassproduksjon i Europa, sier Ole Arthur Vaage, produktsjef i Ragn-Sells Havbruk ifølge en pressemelding.

En av Norges unike ressurser som kan bidra til å løfte nasjonen til en ledende posisjon innen biogass, er fiskeslam, som i dag slippes ut i fjordene under produksjon av oppdrettsfisk. Potensialet for produksjon av biogass fra fiskeslam alene er enormt, med et anslag på opptil 3 TWh, som kan øke til 6 TWh i løpet av 10 år. Dette vil posisjonere Norge som en foregangsnasjon blant våre naboland.

I tillegg til å ha tilgang til råmaterialer, har Norge den nødvendige infrastrukturen og distribusjonsnett på plass for å støtte produksjon av biogass, og gjennom det erstatte fossile brensler.

- Beslutningen om biogass sin fremtid i Norge ligger nå hos politikerne, det første skrittet er å inkludere biogass i strategien. Med støtte fra politikerne, kan biogass skape nye arbeidsplasser og styrke den norske økonomien, konkluderer Ole Arthur Vaage.

Hva må gjøres?

Brevet som ble levert til Norges fiskeri- og havminister, Cecilie Myrseth, den 16. april 2024, skisserer også utfordringene og det behovet for endring som Ragn-Sells ser for seg at må gjøres, for at Norge kan ta en ledende posisjon i biogass. Kort oppsummert er det behov for klare mål og insentiver for å fremme produksjon av biogass, samt reguleringer og støtte for industrier med betydelig tilgang til organisk avfall. Et langsiktig program for å sikre tilførsel av organisk avfall og økt støtte til behandling av bioavfall er også essensielt for å fremme vekst og bærekraft i biogassindustrien.