Dette melder Gemini.

Hvis man plasserer dagens flytende solkonsepter i Nordsjøen vil de kollapse på grunn av høye bølger og mye vind.

– Vi skal designe et beskyttende system som tåler det ekstreme nordsjøværet. Det vil bestå av flytende moloer med høye beskyttelsesvegger som omringer offshore solfarmer. Dette er det første prosjektet som utvikler teknologi som vil gjøre det mulig med flytende solenergi i Nordsjøen, sier SINTEF-forsker Balram Panjwani.

Mange fordeler

– Fordelen ved å ha solfarmer offshore er at det både åpner opp for nye arealer hvor man kan ha flytende sol og at det allerede er infrastruktur der til å overføre kraft fra vindturbiner. Dessuten vil plasseringen langt ute til havs være å foretrekke ettersom det ikke er sjenerende for folk som bor langs kysten, sier forsker ved SINTEF, Virgile Delhaye.

Bærekraftige konstruksjoner

Forskningsprosjektet vil ha fokus på bærekraft, og vil se på hvordan man kan bruke resirkulerbare materialer til konstruksjonene. I dag er det vanlig å benytte plast til å beskytte mot vind og bølger, men forskerne ser for seg å bruke miljøvennlig betong med opptil 60 prosent mindre sement enn standard betong. Dette vil gi et mindre fotavtrykk.

Forskerne skal teste systemet i lab og i SINTEFs havbasseng hvor de kan simulere nordsjøværet.

– Om vi lykkes å lage et system som fungerer til solfarmer offshore vil det også kunne benyttes til å beskytte andre installasjoner som kan ta skade av høye bølger og sterk vind, som fiskerier og oppdrettsfarmer, sier Delhaye til Gemini.no.

Prosjektet Surewave har et budsjett på 3,3 millioner euro. Partnere er SINTEF, Sunlit Sea, Ceit, Marin, Acciona, Clement og Ifeu.