I boligen, som han sammen med kona Live, deres to døtre og to hunder tok over i fjor, er den minste detalj planlagt og gjennomtenkt. Det gjelder ikke bare de mer synlige tingene som interiør og planløsning, men også de tekniske løsningene. Blant annet har huseierne vært veldig engasjerte i å finne best mulig løsninger for nedkjøling, luftrensning og oppvarming.
– Oppvarming i huset var det viktigste for oss – og vi ville ha vannbåren varme i begge etasjer og i betong. Samtidig ønsket jeg et svalt treningsrom med god luftrensning. Anlegget skulle være energieffektivt, ha god kapasitet og være usynlig i interiøret, forteller Henrik Ingebrigtsen.
Kort etter at Ingebrigtsen tok kontakt med Panasonic, møtte han Aslak Nag, som jobber som Key Account Manager i selskapets Heating & Cooling Solutions-avdeling. Det tok ikke lang tid før det endte opp med at Nag og hans tekniske team ble ansvarlige for prosjektering og installering av systemer for nedkjøling, luftrensning og oppvarming.
– Vanvittig effektivt
– Vi ble enige om å installere en All In One varmepumpe som forvarmet vannet til både gulvene og varmtvannsberederen. Med vannbåren varme varmes huset opp fra en stor flate, og systemet er svært energieffektivt. Dessuten lager det ikke støy, sier Nag.
Huset er bygd i betong, noe som kan være utfordrende å varme opp.
– Med betong kan oppvarmingen «henge litt igjen» dersom det er store temperatursvingninger i huset. Vi la inn ekstra flytsparkel for å kunne få vannbåren varme, og limte parketten til betongen. Oppvarmingssystemet er vanvittig effektivt, nå har vi alltid jevn og god varme i gulvet. Kona fryser lett, så hun er spesielt fornøyd med dette, sier Ingebrigtsen.
Mye varmtvann for pengene
Nag forteller at det også er mange fordeler med å varme opp tappevannet med varmepumpe. Bor det mange i samme hus går det gjerne mye vann, noe som raskt vises på strømregningen.
– Hvis du sender inn 1 kW med strøm på tappevannet i en varmtvannsbereder får du igjen 1 kW oppvarmet vann. Med varmepumpe får du igjen 3 kW oppvarmet vann per 1 kW, så vi sier at det har en virkningsgrad på 3. Dette er veldig smart for alle som ønsker å redusere strømforbruket sitt, forteller Nag.
Ingebrigtsen-husets treningsrom. Foto: Panasonic
Ren og sval luft på treningsrommet
I treningsrommet har Panasonic installert et PACi luft-til-luft klimaanlegg som både senker temperaturen og renser luften for stram treningslukt. Enheten heter Duct og er skjult bak spilene i taket, slik at den ikke bryter med designen i rommet.
Nag forteller at de sjelden får forespørsel om et anlegg som skal kjøle ned et treningsrom så langt ned som til 12 grader.
– Vi har systemer som kan kjøle ned til 8 grader, men de fleste av disse bestilles til vin- eller blomsterkjøling. Likevel hadde vi absolutt løsninger som var gode for dette prosjektet, sier han.
Ingebrigtsen forteller at huset har store vinduer som slipper sola inn i rommet.
– Når du har to personer på hver sin tredemølle blir det fort varmt. Når du skal løpe fort er 15 til 16 grader helt perfekt, og anlegget har stor nok kapasitet til å holde temperaturen nede. Luftrensningen er en genial løsning for oss. Det er nok det jeg er mest fornøyd med i hele huset, forteller han.
– Oppvarmingen i huset var det viktigste for oss, og vi ville ha vannbåren varme i begge etasjer, sier Henrik Ingebrigtsen. Her fotografert under Bislett Games 2019. Foto: Shutterstock |
Svært energieffektiv
– Vi ønsket oss et innmari bra luftrensingsanlegg på treningsrommet. Nå har vi fått noe som har nesten samme kvalitet som det Olympiatoppen har på sitt aller beste treningsrom, men for en brøkdel av prisen, sier Ingebrigtsen.
Han bruker Panasonics Comfort Cloud app til å styre anlegget.
– Det fungerer veldig bra. I begynnelsen var jeg opptatt av å skru av klimaanlegget hver gang jeg forlot treningsrommet, men så fikk jeg se i appen at anlegget nesten ikke bruker noe strøm. Jeg ble veldig positivt overrasket over hvor energieffektiv den var, avslutter han.