Irene Vik og Sondre Kvalem Seljelid fra Tafjord Kraftvarme presenterte innovasjonsprosjektet ”Urban energi og sjokoladepudding” på Fjernvarmedagene Urban Energi den 16. oktober. De konkurrerte med Fortum Oslo Varme og Akershus Energi om det beste innovasjonsprosjektet.

– Å produsere sjokoladepudding ved bruk av naturgass fører til store CO2-utslipp. En sjokoladepudding som ikke er miljøvennlig, er ikke noe for oss sunnmøringer, sa Irene Vik.

Tine har inngått et samarbeid med Olvondo Technology og Tafjord Kraftvarme. Tre varmepumper produserer damp ved hjelp av fjernvarme fra Tafjord Kraftvarme. Disse skal redusere CO2-utslippene med hele 66 prosent.

– Det er et hårete mål Tine har satt seg, og vi synes det er veldig kjekt å få være med på å nå det målet, sa Irene Vik.

– Tine ønsket seg damp på 180 grader, mens vi leverer fjernvarme på kun 100 grader. Så da måtte vi gjøre et eller annet. Vi brukte varmepumpeteknologien fra Olvondo Technologi til å produsere damp fra fjernvarme, sa Seljelid.

Det er varmepumper, basert på Stirling-teknologi, som produserer vanndamp på 180 grader basert på fjernvarme på rundt 100 grader. Varmepumpene er plasserte i et eget bygg i tilknytning til meieriet.

– For å gjøre det, kunne vi ikke bruke tradisjonelle arbeidsmedier. Vi har brukt helium, som er et veldig trygt arbeidsmedium, og er greit å ha med å gjøre, sa Seljelid.

– Dette syntes vi var en veldig god idé. Tine tok en kjempesjanse. Vi har et veldig godt samarbeid med Olvondo som leverer varmepumpene, sa Vik.

– Potensialet for dette prosjektet er helt enormt. Det er mye damp som benyttes i industriprosesser. Bare dette prosjektet øker vår leveranse med 5 til 8 prosent. Hvis vi kan knytte til oss enda flere kunder, så kan vi utnytte energien vår enda bedre, sa Seljelid.

– Potensialet er enormt, langt utenfor Norges grenser. Dette vil bidra til å redusere utslippene og ta oss et steg videre mot nullutslippssamfunnet. Industrien er en viktig del av dette, sa Vik.

– Dette var kjempegøy, fordi dette har med klimagassutslipp fra industri å gjøre. Industrien har store utfordringer når det gjelder å få ned CO2-utslippene, sa jurymedlem Monica Havskjold fra Erichsen & Horgen. – Internasjonalt er det mye industri som bruker damp i det temperaturområdet det her er snakk om. På verdensbasis er det et kjempepotensial.

Du kan lese mer om prosjektet hos Tine Meieriet Ålesund, her!

 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 31/2018. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!