- Tiltakene kan omfatte alt fra etterisolering av loft, installasjon av styringsautomatikk og installasjon av LED-armatur, sier avdelingsleder i teknisk drift Tore Nyhammer-Taklo i en pressemelding fra Eid kommune.

Kommunene i Norge har de siste fem årene tatt EPC*-modellen i bruk. Kommunenes sentralforbund (KS) utarbeidet maler for EPC-gjennomføring i norske kommuner i 2010. Modellen er mye brukt i Sverige, Tyskland, Østerrike og USA. I Eids nærområde er Volda og Herøy kommuner i gang med EPC-prosjekter.

Det mest spesielle med modellen er at kommunen etter å ha gjennomført en konkurranse med utlysing på Doffin, inngår en kontrakt med en entreprenør som garanterer den energireduksjonen og de investeringene som er utregnet.

Entreprenøren gjennomfører energianalyser av valgte bygg. Kommunen velger hvilke tiltak de vi ta med i investeringspakken. Både investeringer og sparte kilowattimer er kjente på dette tidspunktet, og begge deler er garanterte fra entreprenøren.

- Garantien som entreprenøren gir for redusert energiforbruk skal holdes i hele inntjeningstiden for investeringspakken. I disse årene skal det som en del av tjenestene også gjennomføres minst fire kursdager for driftspersonell i tillegg til tett samarbeid mellom entreprenør og kommune om drift av tiltak, sier Nyhammer-Taklo.

I tradisjonelle gjennomføringsmodeller som er brukt tidligere, ligger det ingen garantier for at utregnet energisparing faktisk blir en realitet.

Eid kommune har inngått en kontrakt med AF Energi og miljøteknikk. Entreprenøren har flere slike kontrakter i Norge. Sivilingeniør Kjell Gurigard AS er rådgiver for kommunen. Han har forhandlet og bidratt til nær samtlige EPC-prosjekter etter KS´ maler i Norge.

* (Energi Performance Contracting)


Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 9/2018. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!