- Det er fullt mulig å gjennomføre EPC-prosjekter som pilotprosjekter i et enkelt bygg. Man trenger ikke å starte med hele bygningsmassen i en kommune, sier senior energirådgiver David Raudberget i Norsk Enøk og Energi AS (NEE).

- Vi i NEE står for investeringene, og kommunen betaler til oss tilsvarende beløp som de sparer i strøm. Dette gjør det enkelt for Andebu kommune. Og etter kontraktens utløp etter fem år, får kommunen hele besparelsen selv, sier Raudberget.

NEE har lang erfaring med EPC-kontrakter for store bygningsmasser i forskjellige kommuner, men ser at man også kan få til mindre og enklere prosjekter etter de samme prinsippene.

-  Fordelen med å ta EPC i et bygg, som et pilotprosjekt, er at kommunen kan se hvordan dette fungerer før de eventuelt forsetter med resten av bygningsmassen, sier Raudberget. – En annen fordel er at byggeier kan få gjennomført gode enøktiltak uten å ha finansiering på plass, og uten risiko. Hele risikoen ligger på entreprenøren (NEE)som også garanterer en kontraktfestet besparelse.

Bygde om varmepumpeanlegget og justerte driftstider

Gravdal barnehage er på 668 m2 og blir varmet opp av en varmepumpe som henter energi fra borehull.

Barnehagen har hatt et høyt energiforbruk. Andebu kommune hadde noen konsulenter inne som ikke fant ut hva som var problemet.

- I forbindelse med at vi hadde lagd en klima- og energiplan for kommunen, gikk vi gjennom bygget og så at vi med enkle tiltak kunne spare mye energi. Vi fant da ut at vi skulle organisere dette som et EPC-prosjekt, fordi kommune hadde lite midler til slike tiltak, sier Raudberget.

Tiltakene som ble gjort, var å bygge om varmepumpen, endre driftstider, involvere de ansatte og installere et energioppfølgingssystem.

 

David Raudberget i Norsk Enøk og Energi AS (NEE). Foto: NEE

Det viste seg at varmepumpeanlegget i barnehagen var konstruert feil. – Elkjelen ble stående som grunnlast, og varmepumpen som spisslast, men det skulle ha vært motsatt, sier Raudberget. - Slik hadde det vært siden bygget var nytt i 2007.

- Det er ikke unikt. Det er ofte slik at nye bygg har høyt forbruk, fordi utstyret ikke er montert og driftet på riktig måte, sier Raudberget.

Barnehagen hadde for noen år siden et problem med at et gulvbelegg ga for mye lukt. – Derfor kjørte de opp driftstidene på ventilasjonsanlegget for å få bort lukten. Og siden det har det stått på, sier Raudberget.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 29/2014. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!