Innlegg av Kinnan.

Familien Pedersen har hytte i den vakre fjellbygden Brokke, som ligger i Valle kommune, midt i hjertet av Setesdal. Hytta ligger høyt og herlig på 750 moh, og det er et snørikt område som også kan bli veldig kaldt vinterstid.

Hytta er relativt nybygget og har et areal på 147 kvadrat, fordelt på to plan. I løpet 2021 ble det tilbrakt mer enn 150 døgn på hytta. Familien visste at de ville tilbringe mye tid på hytta, og de ønsket seg god komfort og muligheten til å komme frem til en behagelig temperert hytte når de ankommer, ofte litt utpå kvelden på fredager.

De valgte å installere en varmepumpe da hytta ble oppført, og valget falt på en Icebreaker premium . Den siste modellen av Icebreaker premium er på hele 7,5 kW og er driftstestet ned til -35°C.

En hytte av denne størrelsen vil i gjennomsnitt ligge på et forbruk på et sted mellom 18-19 000 kWh pr år, dersom man ser den i forhold til andre tilsvarende hytter i området. Det kalde klimaet vinterstid krever en del oppvarming, også når hytta ikke benyttes. For å sikre verdier og unngå sprengte vannrør, er det viktig at ikke hytten får for lav temperatur.

Pedersen var svært positivt overrasket over strømforbruket etter at hytten hadde vært hyppig brukt i et helt år. Det totale strømforbruket for hele 2021 var på kun 6352 kWh. Varmepumpen, som fungerte som hovedoppvarmingskilde, hadde isolert sett et forbruk på 2596 kWh.

Når man tar i betraktning at Icebreaker premium varmepumpen har et reelt nordisk SCOP* på 4,7 – så har varmepumpen dekket et energibehov på om lag 12 200 kWh. Gitt en strømpris på kr. 2,- pr kWh tilsvarer det en besparelse på over 24 000 kroner.

Siden hytta ble bygget i 2021 og før strømprisene steg, så ble energibesparelsen en solid bonus. Opprinnelig ønsket de å installere varmepumpe med tanke på komfort. De ønsket å ankomme til en behagelig temperatur til tross for utetemperaturer ned mot -20°C. Derfor var det også viktig at pumpen hadde innebygget wifi og mulighet for appstyring.

Icebreaker premium har dette, og har også vedlikeholdstemperatur på 8°C. Det gjør at hytta kan holde en jevn lav temperatur når den ikke er i bruk, uten at de trenger å bekymre seg for frostskader i vannrør og at kjøleskap og fryser ikke slår seg av på grunn av lave temperaturer.

I 2022 har det vært en enorm etterspørsel etter varmepumper til hytter og fritidsboliger som ikke omfattes av strømstøtteordning. Investeringskostnaden er raskt spart inn når strømprisene er så høye som vi har sett i store deler av 2022.