Kontrakten innebærer å analysere 14 bygg på til sammen 63 000 m2 bygningsmasse, 3 skoler og 11 sykehjem/eldresentre. 

- Målet er å identifisere energieffektiviserende tiltak som vil gi en årlig besparelse på 48,5 prosent i energiforbruk, tilsvarende 7,1 GWh, sier energirådgiver Bjørn Langjordet i Larvik kommune til Tekniske Nyheter. - Når forslagene til tiltak foreligger, vil eiendomsavdelingen vurdere dem.

Analysefasen skal være ferdig i  august 2017, og deretter skal tiltakene gjennomføres over halvannet år. Tiltakene har en investeringsramme på 35 millioner kroner, og Siemens har i kontrakten gitt en garanti for at Larvik kommune vil tjene inn investeringen på 9,3 år.

- Dette blir veldig spennende, sier Langjordet. - Jeg håpet vi skulle klare noen- og tredve prosent. Det var det jeg regnet som realistisk. Men det var flere av de andre fem tilbudene som lå på samme nivå for besparelser som Siemens.

- Vi har plukket ut tre skoler og alle sykehjemmene i kommunen. Energiforbruket ligger på et snitt på 233,9 kWh/m2. Vi skal ned mot 120 kWh per m2, sier Langjordet. - Siemens, som fikk kontrakten, påstår at de skal klare det. Det kommer nok til å bli basert mye på luft til vann-varmepumper. 

Byggene som er valgt ut, er forholdsvis gamle bygg, og mange av byggene er fyrt med pellets.

- Det er noen av byggene som skiller seg ut med veldig høyt energiforbruk. Vi har blant annet en skole som fyrer med både olje og pellets, sier Langjordet. - Ett sykehjem ligger på 331 kWh per m2, mens det bygget som bruker minst, ligger på 161 kWh per m2.

Alle byggene som er med i EPC-prosjektet, skal styres med sentral driftskontroll. 

- I dag har vi ikke sentral driftskontroll i Larvik kommune. Vi jobber med å få alle de større byggene til å bli styrt fra ett sted, sier Langjordet.

 
Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 1/2017. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!