Dette melder Akershus Energi.

Det nye pelletsanlegget er nødvendig for å møte det økte varmebehovet i Lillestrøm og Strømmen, samtidig som det reduserer avhengigheten av dyr spisslast som bioolje og elektrisitet.

Anlegget vil bestå av flere komponenter, inkludert pelletssiloer på 15 meters høyde, et modulbygg med 2 x 5 MW kjeler, et avansert elektrofiltersystem samt en 30 meter høy pipe. Anleggets grunnflate er på cirka 800 kvadratmeter, og det bygges på området som hittil har vært parkeringsplass.

Anja Stub er leder og prosjektansvarlig for utvidelsen og har god oversikt over alt som skjer med prosjektet.

– Vi er godt i gang med å bygge det nye pelletsanlegget, som vil spille en avgjørende rolle i å møte det økte varmebehovet i Lillestrøm og Strømmen. Dette prosjektet har hatt en stram tidsplan helt fra oppstarten, og vi jobber målrettet for å sikre fremdrift uten å gå på kompromiss med sikkerheten. HMS er helt sentralt gjennom hele prosjektet, sier hun.

Godt samarbeid og fokus på kvalitet i prosjektet

Prosjektet for pelletsanlegget har en stram fremdriftsplan, men takket være god innsats fra entreprenører, prosjekterende og interne i Akershus Energi Varme (AEV), ser det ut til at anlegget kan settes i prøvedrift før vinteren.

– Samarbeidet har vært preget av høyt fokus på kvalitet og fremdrift, med like stor vekt på HMS og trivsel. Denne kombinasjonen har bidratt til et positivt prosjektforløp, hvor alle parter har jobbet mot felles mål, sier Arnt-Magne Torjuul, som er byggeleder og har ansvaret for den gode fremdriften.

Økt fjernvarmebehov i regionen

I dag er mer enn 20 prosent av energien i fjernvarmenettet avhengig av spisslast i form av biofyringsolje og elektrisitet, og med et økende energibehov i regionen er det nødvendig med en utvidelse av energiparken.

Ved å øke grunnlastkapasiteten med et nytt flis- og pelletsanlegg vil Akershus EnergiPark møte det økende fjernvarmebehovet, som er forventet å stige fra 140 GWh i 2023 til rundt 210 GWh i 2042.

Byggingen av pelletsanlegget startet i sommer med etablering av infrastruktur og såle. Anlegget ankom i oktober i halvferdige moduler. Ved årsskiftet starter man opp med testkjøring av anlegget. Det betyr at anlegget vil produsere varme allerede i fyringssesongen 24/25 og bidra til å redusere spisslastbehovet, melder Akershus Energi.