Et nytt dampanlegg med en dampkjel på to megawatt er bygget, som bruker trepellets som brensel, melder Solør Bioenergi i en pressemelding.

Swed-jam startet sin virksomhet i 1982 og har hatt ulike energiløsninger gjennom årene. I det siste har de brukt fossil olje for sin produksjon, men bestemte seg i fjor for å bytte den ut med en fossilfri løsning. Kontakt ble tatt med Solør Bioenergi, og etter en gjennomgang av mulige løsninger, besluttet Swed-jam å la Solør levere biobasert damp etter konseptet «Ferdig Varme». Takket være tilskudd fra Naturvårdsverket, i form av Klimatklivet, ble det mulig å realisere planene.

Solør Bioenergi har ansvar for drift, service og vedlikehold

Ved oppstart var Solør ansvarlig for prosjektering, kontakt med myndigheter, investering og installasjon. Nå som leveransen av damp er i gang, har Solør fullt ansvar for drift, service og vedlikehold. For Swed-jam handler det om å betale for den energien som forbrukes.

Når det var tid for næringsmiddelprodusenten Swed-jam i Torsby å finne en fossilfri energiløsning for sin produksjon, falt valget på Solør Bioenergi. Tony Holmberg, produksjonssjef hos Swed-jam, og Johan Lagerqvist, forretningsansvarlig Energi. Foto: Peter Nilsson

– Vi har innsett at det ikke er langsiktig bærekraftig å bruke fossil olje, og har derfor valgt biobasert brenselpellets for vår dampproduksjon. Det er et valg vi føler er riktig for oss og som vi er fornøyde med, sier Tony Holmberg, produksjonssjef hos Swed-jam.

Biokjelen produserer damp med pellets som brensel. Dampen brukes i prosessen med å lage syltetøy, fruktjuicer samt for å utføre steril rengjøring av maskinutstyr i næringsmiddelprosessen.

– Vi har valgt en kjele og brenner med en virkningsgrad over 90 prosent, men som fortsatt er raskt regulerbar og klarer raske variasjonsuttak av damp. Biobrenselet kommer fra trepelletsfabrikken i Säffle, som tar materiale fra nærliggende sagbruksindustri. Dette skaper en god sirkulær økonomi, sier Anders Tålsgård, prosjektleder innen Energi hos Solør Bioenergi.