Dette melder NCC.

NCC og Moelven har startet arbeidet med å bygge den nye pelletsfabrikken ved Valåsen i Karlskoga. Arbeidet omfatter to bygninger, åtte betongplater, en sprinklertank, samt koordinering av underentreprenører. Den nye pelletsfabrikken skal integreres med sagbruket og er en del av kapasitetsutvidelsen som Moelven gjør ved sagbruket i Valåsen. Anlegget vil ha en moderne og innovativ løsning for varmegjenvinning, tilpasset det vinterklimaet man har i Sverige, og er bygget for å eliminere risikoen for problemer med frysing i varmegjenvinningssystemet.

– Energiproduksjonen skal utvides for å imøtekomme den økte etterspørselen etter biobasert energi. Vi ser frem til å gjøre dette sammen med NCC, som har stor erfaring og kompetanse innen energisektoren, sier Lars Storslett, direktør for tømmerforsyning, fiber og bioenergi hos Moelven Industrier ASA.

Sara Eriksson, prosjektleder hos NCC Building Sweden i Värmland. Foto: NCC
Sara Eriksson, prosjektleder hos NCC Building Sweden i Värmland. Foto: NCC

Pelletsfabrikken skal oppnå en kapasitet på 80 000 tonn pellets per år, men er dimensjonert for enkelt å kunne skaleres opp til 105 000 tonn per år. Trepellets som produseres i fabrikken vil deretter distribueres internasjonalt via skip fra Vänern.

– NCC har både lang og bred kompetanse innen ulike energieffektive løsninger som denne rundt om i landet. Vi ser frem til å være en del av arbeidet med å skape en moderne pelletsfabrikk som utnytter hele naturressursen når skogen brukes, sier Sara Eriksson, prosjektleder hos NCC Building Sweden i Värmland.

Prosjektet forventes å være ferdig i tredje kvartal 2024.