Det er et EPC-prosjekt i samarbeid med Caverion som skal føre til energibesparelsene i Skien.

- EPC er energisparing med garanti. Og det var det med garanti som fenget meg, sier prosjektleder i Skien kommune, Hans Petter Heimholt til Enova.

- Skien kommune har ikke vært en sinke i energisparing. Dette har vi drevet med siden 1980-tallet. Alle  “de lavthengende fruktene” var tatt. Vi hadde ur og styringer på det meste. Vi hadde ikke så mange SD-anlegg. Men alle vaktmestrene hadde vært på enøksamlinger hvert år. Vi hengte hverandre ut hvis noen brukte dobbelt så mye strøm som andre. Så det har vært fokus på enøk i alle år. Men nå får vi ta i ordentlig, sier Heimholt.

- Anbudsrunden var en fin prosess. Det var konkurranse med forhandling, hvor vi hadde mulighet til å snakke med alle tilbyderne. De fikk en sjanse til å levere inn et nytt tilbud hvis de hadde noe mer å gå på, før den endelige avgjørelsen ble tatt, sier Heimholt. Det var cirka 500 forslag til tiltak, og Skien kommune valgte ut 378. Alle tiltakene var prissatt, slik at vi kunne se på økonomien. De 378 tiltakene ble gjennomført på 18 måneder.

Heimholt, gleder seg nå til at EPC-prosjektet endelig skal inn i fase tre, der innhøstingen kan begynne. 

- I fase én kartla Caverion hvordan vi kunne redusere energiforbruket, i fase to ble tiltakene gjennomført, og nå begynner endelig fase tre hvor vi reduserer energiforbruket som både vil spare penger og ha en positiv effekt på miljøet.

Heimholt er klar på at ivaretagelse av miljøet er drivkraften bak energireduseringen. 

- Vi har bare en klode, og den brenner jeg for å ta vare på. Men uten en EPC-modell der leverandøren garanterer for besparelsen slik at tiltakene betaler seg selv, hadde det nok ikke vært gjennomførbart.

Prosjektleder i Skien kommune, Hans Petter Heimholt. Fpto: Skien kommune


Gimsøy skole var et av de byggene hvor flest tiltak ble gjennomført. 

- På det gamle bygget på skolen var potensialet stort, særlig på grunn av trekken fra vinduene, sier Heimholt. 

Der de gjennomfører tiltak på skoler som er i drift, er det viktig å ha et godt samarbeid med rektor. - På Gimsøy gikk det veldig bra, fordi rektor var interessert i å få byttet vinduene. Vi startet med å skifte vinduer i januar. Vi tok et klasserom per dag. Så alt er mulig hvis du har samarbeid og en positiv vilje, sier Heimholt.

Alle tiltakene var ferdige våren 2015

- Vi skal spare 7,2 GWh, og det blir spennende. Garantien ligger mellom 90 og 110 prosent. Vi godtar ned til 90 prosent. Blir det under det, må entreprenøren ut med økonomisk støtte til kommunen. Er det over 110 prosent, så deler entreprenøren og kommunen overskuddet, sier Heimholt. - Om 7 til 8 år vil kommunen ha 6 til 7 millioner kroner som kan brukes til gode formål.

Rådet fra Heimholt til andre kommuner er å sette i gang. Start så fort som mulig. Få tak i en konsulent som kan EPC, det er en utrolig sikker og god prosess.

Før sommeren ble det holdt et kick-off-møte for innsparingsperioden. Ordføreren i Skien kommune, Hedda Foss Five var tilstede, sammen med representanter fra både Enova og den tekniske entreprenøren Caverion som har levert prosjektet.

Skien kommune, Enova og Caverion ser mot en energivennlig fremtid i Skien nå som millioninvesteringen i EPC-prosjektet er klar for å høstes. F.v. Hedda Foss Five (ordfører, Skien kommune - Arbeiderpartiet), Anita Ballestad (eiendomssjef, Skien kommune), Frode Olav Gjerstad (seniorrådgiver Enova), Roar Andersen (salgs- og markedsdirektør, Caverion Norge), Peter Kildal (direktør, Caverion Esco), Øystein Fjellheim (seniorrådgiver energieffektivisering, Caverion) og Patrik Hjertkvist (seniorrådgiver energieffektivisering, Caverion Esco). Foto: Caverion

- Skien kommune ble opptatt av energieffektivisering tidlig. Vi begynte med enøk-tiltak allerede i 1980, sier ordfører Foss Five i en pressemelding fra Caverion.

Seniorrådgiver fra Enova, Frode Olav Gjerstad, var klar på at Skien er en foregangskommune. – EPC-prosjektet i Skien er akkurat et slikt prosjekt vi i Enova vil ha. Med 37 bygg og et mål om å redusere energiforbruket med 22 prosent, er dette et prakteksemplar på energieffektivisering i kommune-Norge.

I løpet av de siste 18 månedene har nesten 378 energireduserende tiltak blitt gjennomført i 11 barnehager, 14 skoler og 12 sykehjem/helsebygg i Skien. Energiforbruket vil reduseres med hele 29 prosent, altså 7 prosent mer enn først planlagt.

Skal ta flere EPC-prosjekter

Salgs- og markedsdirektør i Caverion Norge, Roar Andersen, forteller at Caverion har en klar strategi for å ta mange EPC-kontrakter i tiden som kommer. 

- EPC var en av grunnene til at vi kjøpte Esco tidligere i år. Skien kommune er et godt eksempel på at vi håndterer denne type kontrakter på en god måte. Nylig vant vi EPC-kontrakten med Moss kommune, og har i tillegg mange andre tilbud ute. Basert på dette må vi også styrke organisasjonen ytterligere med både flere energirådgivere og prosjektledere til å gjennomføre EPC-kontraktene, sier en fornøyd Andersen.


Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 24/2015. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!