- Den nye teknologien som er brukt her, åpner opp for nye muligheter for arkitektene til å velge farger og uttrykk i fasaden, sier Thor Christian Tuv i Fusen AS til Tekniske Nyheter. Selskapet er leverandør av solcellene.

- Dette er et gjennombrudd for anvendelse av solenergi på fasader. Arkitekten kan bare bestemme størrelse og farge, så leverer vi det, sier Tuv.

- I forhold til et solcellepanel uten “print”, så er effekten på 90 prosent. Men man kan kompensere for dette ved å bruke noen kroner ekstra på solcellene, slik at du er på samme effektnivå som et vanlig solcellepanel, sier Tuv.

- Vedlikeholdet er som en på en vanlig fasadeplate. Men, det er ikke vedlikehold som sådan. Jeg kaller det ettersyn, sier Tuv. 

- Man trenger ikke å vaske fasaden noe oftere enn man ellers gjør med vanlige fasadeplater. Fasadesolcellene kan behandles som en helt vanlig fasadeplate.

Thor Christian Tuv i Fusen AS . Foto: Fusen

Det er viktig at man tilfredsstiller alle fasadekrav når man setter solpaneler i en fasade, poengterer Tuv. - Man kan ikke bare sette vanlige solpaneler inn i en fasade.

- Energiproduksjonen fra solcellene skal dekke hundre prosent av energibehovet til belysning i bygget. Og en firedel av byggets behov for elektrisk energi, sier Thor Christian Tuv.

- Dette er et skoleeksempel på hvordan man får kortreist strøm og et miljøriktig bygg. Det er noe alle bør gjøre, sier Tuv.

- Det burde være påbudt. I fremtidens miljøriktige bygg vil alle gjøre det, og dette er et eksempel på hvordan man kan oppfylle miljø- og arkitektoniske krav. 

Solsmaragden

På folkemunne er bygget nå blitt kalt “Solsmaragden”. 

- Ingen andre bygg i landet er tapetsert med solceller som det nye bygget vårt på Grønland, sier Trond Åsheim i Union Eiendomsutvikling til Drammens Tidene.

De 1 242 kvadratmetrene med solceller skal sørge for en produksjon på rundt 100 000 kWh årlig. Effekten av solcellene på fasaden er 127 kWp. I tillegg er det installert solceller på taket som har en effekt på 68 kWp. For noen uker siden ble solcellene montert, og vi er stolte over at vi allerede produserer byggstrøm til den videre byggingen av energibygget, sier Åsheim til avisen.

Energiselskapet Buskerud (EB) skal flytte inn med 180 medarbeidere i de tre øverste etasjene. 

- Det er helt naturlig for oss å flytte inn i et bygg som produserer mesteparten av energien selv, sier konsernsjef Pål Skjæggestad i EB til Drammens Tidene.

Bygget skal stå ferdig ved årsskiftet 2015/2016.