Til tross for mørketid og kuldegrader om vinteren, har Norge like mye lys som Tyskland og England. I tillegg gjør det kalde klimaet god nytte, fordi solceller blir mer effektive når det er kaldt.

- Vi regner med at dette blir en del av den norske byggetradisjonen, sier SINTEF-forsker og fysiker Tore Kolås til gemini.no.

I prosjektet “Bygningsintegrerte solceller for Norge” vil forskere fra både SINTEF, NTNU, IFE og Teknova, undersøke hvordan vi kan bruke solcellene som en del av byggematerialer i hus, og tilpasse dette til norske lys- og klimaforhold.

En av utfordringene blir for eksempel å utvikle en solcelle der is og snø ikke fester seg. Solcellene må også bli robuste, slik at de tåler tøffe vær- og vindforhold, og har lang nok levetid som strømprodusent.

- Men vi skal også utvikle selve materialene, så de blir optimale for lysforholdene vi har i Norge, med lave solhøyder og mye diffust himmellys, utdyper Kolås. Målet er kort og godt å lage så gode løsninger at det blir naturlig for byggherrer å vurdere denne typen materialer når de prosjekterer et bygg, kan vi lese på gemini.no.