Dette sa daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening under et seminar om forslaget til endringer i energimerkeforskriften, på ”Norges energidager” 17. oktober. 

– Det bør innføres et nytt nivå A+, hvilket er i tråd med kravene i det nyeste bygningsenergidirektivet. Det beste energimerket på skalaen bør tilsvare de beste byggene i markedet. Det er bygget flere slike plusshus i Norge etter kriteriene til FutureBuilt og Powerhouse, sa Hagemoen.

Han mener at energimerkeskalaen må utformes i tråd med kravene i det nyeste bygningsenergidirektivet, og at energikravene for å oppnå A og B må bli strengere enn i dag.

– Direktivet krever at karakterskalaen skal gå fra A til G, hvor A tilsvarer nullutslippsbygninger, og G tilsvarer bygningene med dårligst energiytelse, sa Hagemoen. 

– Hvis vi ikke forholder oss til den nyeste versjonen av direktivet, risikerer vi at norske husholdninger og virksomheter ikke får tilgang på grønne lån. Grønne lån vil i praksis bli styrt av kriteriene for EU-taksonomien, og kriteriene i EU-taksonomien vil bli tilpasset kravene i den nyeste utgaven av bygningsenergidirektivet, sa Hagemoen.

– Helt feil at fjernvarmen skal få lavere vekting enn 0,8

– Vi støtter en vektingsfaktor på 0,8 for fjernvarme, som er foreslått i høringsnotatet fra Energidepartementet. Vi ser verdien av fjernvarme, og vi synes at fjernvarme skal få en positiv vekting sammen med bioenergi. Men vi synes det er helt feil at det skal være mye lavere vekting, fordi det kan være misvisende når bygg med et høyt energiforbruk og høye energikostnader samtidig kan få en god energikarakter, sa Hagemoen.

– Vi har hevdet i flere år at hvert prosjekt må få bestemme selv om de skal ha tilknytning til fjernvarme, til nærvarme eller ha lokale løsninger. Det varierer fra prosjekt til prosjekt hva som er riktig.

– I mange tilfeller kan det være vanskelig å bygge lokale løsninger, og det vil være fornuftig med et stort system basert på fjernvarme, sa Hagemoen.

– I andre tilfeller kan det være fornuftig å ha en individuell løsning, som lokale varmepumpeanlegg.

– Det er ikke nødvendigvis riktig at fjernvarme avlaster nettet mer enn varmepumper

Noe man har hørt fra fjernvarmebransjen i mange år, er at man har høyere effektdekning med fjernvarme enn med varmepumper.

– Hvis man har en ren bioenergiløsning, så har man høyere effektdekning, og man avlaster strømnettet mer enn en varmepumpeløsning der man bruker mer elektrisitet, sa Hagemoen.

Men hvis vi går inn og ser i driftssentralene til en del fjernvarmeanlegg vinterstid, for eksempel i Oslo og Trondheim, så vil vi se at elektrokjelene går for fullt, sa han.

– Derfor er det ikke nødvendigvis riktig at fjernvarmen avlaster nettet mer enn varmepumper.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 33/2024. 

Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!