Skrevet av daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen, Norsk Varmepumpeforening
I Energirapporten nummer 34/24 bruker Atle Nørstebø i Oslofjord Varme en hel side der han prøver å forklare hvorfor ”Norsk fjernvarme generelt ressurs- og klimamessig er bedre enn varmepumper”.
Argumentasjonen er merkelig, da han har vært med på å bygge opp et av Norges mest lønnsomme fjernvarmeselskaper basert på varmepumper. I 2023 var 99,7 prosent av varmeleveransene til Oslofjord Varme på Fornebu, Lilleaker og Lysaker basert på omgivelsesvarme og overskuddsvarme ved bruk av varmepumper.
Norsk Varmepumpeforening mener at både varmepumper og fjernvarme er gode løsninger for oppvarming og kjøling av bygg og til andre formål. Det å diskutere hva som er ”den beste” løsningen er en meningsløs diskusjon. Det er om lag hundre fjernvarmeselskaper i Norge, og selskapene bruker ulike energikilder som varmepumper, avfallsforbrenning, flisfyring, pellets, elkjel, bioolje osv. På samme måte har vi tusenvis av større varmepumpeanlegg som bruker ulike energikilder som sjøvann, energibrønner, grunnvann, uteluft etc.
Det finnes, som Atle Nørstebø trekker frem i sitt innlegg, varmepumper som er dimensjonert for 50 prosent effektdekning, og som bruker elkjel for spisslast. En slik varmepumpe vil belaste nettet mer på de kaldeste dagene enn de fleste bygg som er forsynt med fjernvarme. Men det finnes også bygg som Fjell skole i Drammen som ved hjelp av en geotermos, varmepumper og solenergi, bruker svært lite elektrisitet per time til å varme opp en hel skole den kaldeste vinterdagen. Varmepumpeanlegg bygget etter Lowex-prinsippet har en turtemperatur på under 30 grader den kaldeste vinterdagen, og har samtidig høy effektfaktor og effektdekning. Nye varmepumper med kapasitetsregulering dimensjoneres for å dekke mer enn 50 prosent av effektbehovet. Fordi det forventes høyere strømpriser på vinteren fremover, vil vi se flere anlegg med høyere effektdekning enn det som har vært vanlig tidligere, og det finnes allerede prosjekter med opp mot 100 prosent effektdekning. Vi ser også noen varmepumpeanlegg som benytter fast biobrensel eller bioolje som spisslast på de kaldeste dagene.
Dette er et utdrag av et innlegg som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 35/2024.
Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!