Skrevet av Atle Nørstebø, forretningsutvikler i Oslofjord Varme AS
I Energirapporten nummer 33/24 kan vi lese at Norsk Varmepumpeforening mener det er riktig at fjernvarme ikke likestilles med intern varmepumpe i Energimerkeordningen. Forutsetningen om at kjøpt energi fra fjernvarme er ressurs- og klimamessig dårligere enn fra en varmepumpe i kjelleren, samme hva slags kjøpt energi det er, er feil.
Norsk fjernvarme generelt er ressurs- og klimamessig mye bedre enn varmepumper. Fjernvarme i Norge er basert på å utnytte varme som ellers går til spille eller andre fornybare energikilder som flis og pellets.
Kjøpt ikke-fornybar energi, gass og fossil olje, utgjorde bare 4,1 % av fjernvarmeproduksjonen i 2023. Lokale varmepumper dimensjoneres for 50 % effektdekning og 50 % med elkjele når det er som kaldest. Det betyr at de belaster og ikke av-laster strømnettet når det trengs. Når strømmen som brukes ikke har opprinnelsesgaranti, skal det i henhold til NVEs varedeklarasjon regnes et CO2-utslipp på 599 g/kWh (2023-tall).
Atle Nørstebø, forretningsutvikler i Oslofjord Varme AS. Foto: Oslofjord Varme |
Da trenger det lokale varmepumpesystemet en scop på 2,4 for å komme bedre ut enn fossil oljefyring. Det er samme scop som er utredet av Multiconsult på oppdrag fra NVE og ligger ute på nve.no.
Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening nevner også i EnergiRapporten nummer 33/24 at det i Oslo kjøres mye med elkjele når det er kaldt, og at det derfor ikke er nødvendigvis riktig at fjernvarmen avlaster nettet mer enn varmepumper.
Det stemmer at flere fjernvarmeselskaper bruker elkjeler om vinteren, men det gjør de når el er billigere enn bioolje, og det gjør en stor forskjell i forhold til det å spare på elektrisiteten.
I fjernvarmesystemet kan elkjelen slås av og erstattes med en bioolje- kjele, mens en lokal elkjele ikke har den muligheten.
Derfor har fjernvarme en mye større nytteverdi når det gjelder å spare el- og nettkostnader enn varmepumper.
Dette er et utdrag av et innlegg som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 34/2024.
Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!