Bransjeforeningene Norsk Varme og Norsk Ved, forum for vedprodusenter, anbefaler alle vedprodusenter å informere om hvor mye energi veden gir og pris per kWh. Oppfordringen kommer i forbindelse med en ny norsk standard som snart skal på høring, melder Norsk Varme.

– Hver eneste vinter ser vi at vedprisene ligger betydelig under vanlig strømpris. Men for kundene er ikke dette alltid selvsagt. Det er vanskelig nok å vite hva strømmen koster. Derfor oppfordrer vi alle som selger ved til å informere om hvor mange kilowattimer sekkene med ved inneholder og prisen per kilowattime, sier Steinar Vigdal, som er styreleder i Norsk Varme

60 liter riktig tørket bjørkeved vil gi rundt 80 kWh dersom den brennes i en nyere rentbrennende ovn. Med en pris på mellom 80 og 100 kroner per sekk, vil kilowattprisen ligge på mellom 1 og 1,25 kroner. På nyåret er det målt strømpriser på opp mot 1,50 kroner per kWh.

Kjøper man ved i større mengder – 1000-literssekker eller paller – er prisen ofte under en krone per kilowatt. I tillegg viser undersøkelser at nesten halve befolkningen har tilgang på egen ved.