- NVE har fra mange hold fått spørsmål om veiledning i arbeidet med energimerking og energivurdering av tekniske anlegg, og for å gjøre dette arbeidet lettere har NVE nå fått utarbeidet to veiledere som skal gjøre det enklere å energimerke og energivurdere tekniske anlegg i bygninger, forklarer Olav Karstad Isachsen, prosjektleder for Energimerkeordningen.

Nyttig

"Praktisk veileder for energimerking av yrkesbygg" retter seg mot eksperter som skal energimerke yrkesbygg og nye boliger, men den kan også være nyttig for utbyggere og byggeiere som skal energimerke byggene sine. Veilederen er etter en anbudsrunde laget av Norconsult AS på oppdrag fra NVE, med Ingrid Hole som prosjektleder og Stine Martinsen som delprosjektleder.

God energistandard

- I tillegg til å gjøre arbeidet med å energimerke enklere, ønsker vi å bidra til at ekspertene tolker regelverket så likt som mulig. Vi håper å gjøre energimerkingen til et konstruktivt skritt på veien mot god energistandard og god drift for norske bygninger, forklarer Isachsen. Han viser til at sammen med energimerkeordningen for bygninger og boliger, ble også ordningen med energivurdering av tekniske anlegg i bygninger etablert 1. juli 2010.

- Men plikten til å energivurdere kjel- og varmeanlegg basert på fossilt brensel, og plikten til å energivurdere kjøle- og ventilasjonsanlegg, har nok fått mindre oppmerksomhet enn energimerking av boliger og bygninger, sier Isachsen.

For eksperter

Veilederen "Praktisk veileder for energivurdering av tekniske anlegg" retter seg derfor mot eksperter som skal energivurdere tekniske anlegg i bygninger, men den kan også være nyttig for byggeiere og andre med driftsansvar for bygninger. Også den er etter en anbudsrunde laget av Norconsult AS med Ingrid Hole og Arne Pihl Bordi som prosjektledere.

Et naturlig ledd

- Den største utfordringen er å gjøre slik energivurdering til et naturlig ledd i det løpende drifts- og vedlikeholdsarbeidet for bygningen. Vi ønsker derfor at denne veilederen skal gjøre det enklere å energivurdere tekniske anlegg og at den vil bidra til at eksperter praktiserer regelverket så likt som mulig, sier Isachsen.

Begge veilederne utgis i NVEs serie av veiledere, og kan lastes ned elektronisk fra energimerkings nettside "Filer til nedlasting". NVE planlegger å revidere veilederne etter en periode.