Dette melder Hafslund. Ved Haraldrud varmesentral har Hafslund fjernet en 20 MW kjel fra 1985 som benyttet fossil olje som energikilde, og erstattet den med en 56 MW kjel som kan benytte både pulverisert trepellets (trepulver) og bioolje som brensel. Dette gjør det nye anlegget fleksibelt, og unikt i norsk sammenheng.

- Pulveriseringen av trepelletsen skjer inne på anlegget. Først blir trepelletsen lagret i en silo. Så blir den transport til en kvern og deretter havner den i en pulversilo, sier informasjonssjef Truls E. Jemtland i Hafslund Varme til Tekniske Nyheter. – Som mellomlast er trepulver så å si like enkelt å regulere som olje, mens trepellets i kraft av sin størrelse er langt tregere å regulere opp og ned.

Den nye trepulverkjelen gir økt effektkapasitet i Oslos fjernvarmesystem med en årlig varmeleveranse på 150-200 GWh per år. Den økte fjernvarmekapasiteten bidrar til utfasing av oljefyring i Oslo, og gir en total reduksjon i CO2-utslippene på mellom 40 000 og 54 000 tonn per år. Samtidig reduseres de lokale utslippene. Det gir en betydelig miljøgevinst for Oslo by.

Redusert fossilandel

I 2012 hadde fjernvarmen i Oslo en fossilandel på 6,8 prosent. Dette er en klar forbedring i forhold til de to foregående årene. Med den nye trepulverkjelen på Haraldrud i drift, forventes det at fossilandelen reduseres ytterligere.

- Investeringen i vårt nye trepulveranlegg er et viktig bidrag til å nå det overordnede målet om å fase ut alle fossile energikilder i varmeproduksjonen i Oslo i et normalår, sier konsernsjef Finn Bjørn Ruyter. Ved full produksjon vil det være behov for 40 000 tonn pellets per år, tilsvarende cirka 13 tonn per time ved full last. Det vil tilnærmet doble bruken av trepellets i Norge.

Kjøper pellets i det internasjonale markedet

Hafslund kjøper pellets i det internasjonale markedet, og har ikke bundet seg til en leverandør. Pelletsen til Haraldrud varmesentral ankommer Borg havn i Østfold med skip, og lagres i et mellomlager på 4 500 m3. Pelletsen blir deretter transportert til Haraldrud (8-10 lastebiler per døgn ved full produksjon) hvor lasten tippes i en innebygget tippelomme i brenselsbygget. Pelletssiloen er på 2 000 m³.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 35/2013. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!