Dette sier direktør for miljø- og samfunnsansvar, Isak Oksvold, i Aspelin Ramm til EnergiRapporten.

-Når en kommune skal jobbe med klimaplaner, burde det være naturlig å ha fokus på de varmeressursene som allerede finnes i byen, og stille denne varmen til rådighet for dem som kan bruke disse varmeressursene, sier Oksvold.

- Det som må gjøres for å hente varme fra avløpsrør, er å legge rør med varmegjenvinnere og å knytte disse til en varmepumpe som produserer varme, sier Oksvold. -Dette er gjort i Østerrike og Sveits.

- Vi har ikke finregnet på dette med å bruke varme fra avløpsrør, men hvis du ser på alternativet som er å bore etter varme, så er varmeveksling i rør et stort sett gunstigere alternativ, sier Oksvold. - Men det er litt avhengig av lokale forhold.

I en energibrønn ligger temperaturen på 4 til 8 grader gjennom året. Temperaturen fra et avløpsrør vil være betydelig høyere. 

- I prinsippet ville man få bedre økonomi på varmepumpen. Men det kan være større temperaturvariasjoner i et avløpsrør, enn i en energibrønn. Det er avhengig av om overvann er koblet på avløpet.

Sløseriet sett fra oven i et tilfeldig kryss i Oslo sentrum. Foto: Aspelin Ramm/Norconsult

Nå er veldig mange av avløpsrørene rundt om i landet modne for utskiftning, og mange steder er det mulig å separere overvann og spillvann. - Dette vil være veldig positivt for renseanleggene, fordi da vil man ikke få så store mengder vann i anleggene. Og de vil dermed rense mye bedre, sier Oksvold.

I Vollebekk-byen i Groruddalen skal det bygges 2 200 nye boliger. 

- Under planleggingen av Vollebekk-byen har vi jobbet med muligheten for å hente varme fra avløpsrørene. Vi har ikke kommet i mål ennå, men håper at kommunen gir tommelen opp, slik at vi kan bruke en slik løsning, sier Oksvold.

Mye overskuddsvarme sendes ut over tak

- Vi kjenner til mange anlegg som har overskuddsvarme på vinterstid, hvor det ventileres ut over tak, sier Oksvold.  Han mener det er synd at det sløses på denne måten. 

- Vi bør husholdere mer fornuftig med de energikildene vi allerede har tilgjengelige, sier Oksvold. - Denne overskuddsvarmen kunne være et viktig bidrag for å gjøre energiforsyningen i byene våre mer miljøvennlig.

 Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 38/2015. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!