Tørkeovnen erstatter en tidligere gassdrevet løsning, og skal benytte overskuddsvarme fra de kommende elektriske skumglassovnene i anlegget. Administrerende direktør Truls Børresen har tidligere uttalt at dette vil føre til betydelige kutt i både energiforbruk og CO₂-utslipp, samt legge til rette for en dobling av produksjonskapasiteten.

– Det har vært en krevende, men svært vellykket operasjon. Vi fullførte installasjonen nøyaktig etter planen – riktignok med en god del lørdager og noen søndager underveis, sier prosjektleder Espen Sandsdalen, ifølge en pressemelding.

Delprosjektets mest utfordrende del var innheisingen av en filtermodul som vil ha stor betydning for reduserte støvutslipp. Foto: Glasopor

Omfattende tilpasning – og viktig læring

Prosjektet krevde mer tilpasning av bygningsmassen enn først forutsett.

– Da vi fikk ferdig detaljprosjekteringen og 3D-modellen, innså vi at det måtte større inngrep til i stålstrukturen enn planlagt. Vi startet demonteringen tidligere og jobbet parallelt med logistikken. Det gikk bra, takket være dedikerte folk og godt samarbeid med drift, sier Sandsdalen.

Han peker også på at prosjektet har gitt nyttige erfaringer:

– Vi har lært viktigheten av realistiske tidsanslag, stram økonomistyring, og at man alltid må forvente litt «plunder og heft». God prosjektorganisering og tydelig ansvar har vært avgjørende. Og ikke minst: Sørg for entusiasme og stolthet i teamet – det gjør en stor forskjell.

Bedre kontroll, mindre støy og støv

Fabrikksjef Svend Aage Larsen merker umiddelbart store forbedringer i daglig drift.

Fabrikksjef Svend Aage Larsen er godt fornøyd med den nye tørkeovnen. Foto: Glasopor
Fabrikksjef Svend Aage Larsen er godt fornøyd med den nye tørkeovnen. Foto: Glasopor

– Vi har nå langt bedre oversikt og kontroll over tørkeprosessen. Det gamle anlegget var bygget for en helt annen prosess. Med det nye systemet, og nå snart med gjenbruk av varme fra skumglassovnene, er vi på et helt annet nivå, sier han.

Han understreker at teknologien også stiller nye krav:

– Operatørene må ha god forståelse for hele produksjonslinjen. Det stiller krav til kompetanse, men gir også en mer helhetlig produksjon.

Arbeidsmiljøet er også forbedret betraktelig:

– Støvutviklingen er drastisk redusert – både inne i anlegget, i luften som slippes ut og ved lasting av glasspulver på tankbiler. Støy er også betydelig redusert.

Ansatte har vært med hele veien

Larsen forteller at de ansatte har vært involvert i hele prosessen.

– De har gitt innspill, samarbeidet tett med leverandøren og vært aktive gjennom hele byggeprosessen. Anlegget vi nå har satt i drift er i stor grad formet av de ansattes egne ideer og løsninger. Det har skapt eierskap og engasjement.

Et grønt teknologiløft med blikket fremover

Den nye tørkeovnen gir Glasopor økt produksjonskapasitet og mulighet til å bruke både fornybar og gjenvunnet energi i enda større grad. På sikt åpner løsningen også for å koble til rensing av støv fra skumglassovnene.

– Alt i alt vil jeg si at dette er et meget godt gjennomført delprosjekt. Det har løftet både prosess, miljø og arbeidsmiljø. Nå bare gleder vi oss til fortsettelsen av prosjektet med nye elektriske skumglassovner, avslutter Larsen.