HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskap, har fått bygget varmepumpen, som er plassert i Tietgensgade i København. Varmepumpen utnytter overskuddsvarmen fra de rundt 120 fjernkjølingskundene og sender kaldt vann tilbake til fjernkjølenettet og varmt vann ut til kundenes radiatorer. Varmen når ut til nærmere 3.000 boliger i København, melder selskapet i en pressemelding.

– Vi utnytter overskuddsvarmen fra vårt fjernkjøleanlegg. Akkurat som et vanlig kjøleskap, som blir varmt på baksiden, produserer også våre fjernkjøleanlegg overskuddsvarme, og vi har derfor etablert denne varmepumpen for å utnytte varmen som ellers bare ville gått til spille, sier Gorm Elikofer, direktør for Energi i HOFOR.

Varmepumpen er den første av ti

Varmepumpen er den første av ti store varmepumper som HOFOR planlegger å sette opp i hovedstadsområdet for å utnytte grønn strøm fra sol- og vindenergi. HOFOR følger dermed sin ambisiøse plan om å investere 3-5 milliarder danske kroner over de neste årene for å lage strøm-basert varme til københavnerne.

– Vi ønsker virkelig å bidra til det grønne skiftet, og med disse store varmepumpene, som vi også supplerer med elkjeler, kan vi utnytte grønn strøm fra sol- og vindenergi. Vi forventer å kunne redusere bruken av biomasse med opptil 30-35 prosent, samt redusere bruken av fossile brensler som gass og olje, sier Gorm Elikofer.

Mer robust varmeforsyning

Planen om store varmepumper og elkjeler er et ledd i en strategi for å sikre en mer flerstrenget fjernvarme, hvor man har flere teknologier. Det betyr at varmeforsyningen blir mer robust mot prisvariasjoner og leveringsvansker. På denne måten er det lettere å beskytte kundene mot store prisvariasjoner eller leveringssvikt.

Mye må falle på plass

Planen om de ti varmepumpene kan bare lykkes hvis strømnettet blir utvidet, slik at sol- og vindenergi kan brukes i de nye anleggene.

– Vi følger vår plan, men det er flere faktorer som er avgjørende for at vi skal lykkes. For det første må vi finne plass til anleggene, og det ser heldigvis ut til å gå bra i god dialog med Københavns kommune. Men for å lykkes krever det at det er tilgang til grønn strøm i hovedstadsområdet og et utbygd strømnett. Her er det noen ting som må falle på plass for å møte den økende etterspørselen, sier Gorm Elikofer.

Den neste varmepumpen i rekken er en spillvannsvarmepumpe ved Kløvermarken på Amager, som er fem-seks ganger større enn den i Tietgensgade. I tillegg kommer det en sjøvannsvarmepumpe i Kranparken i Nordhavn, som er fire ganger større enn varmepumpen i Tietgensgade.