Dette melder Bengt Dahlgren i en pressemelding. Lageret er planlagt å ha en kapasitet på cirka 100 GWh.

Bakgrunnen for prosjektet er at fjernvarmeverk ofte har problemer med varmeoverskuddet om sommeren. For å løse dette ser Tekniska Verken i Linkøping på en løsning med høytemperaturlagring i et borehulls- lager, skrev borrsvängen.se i juni måned.

Tekniska Verken i Linkøping har avfall som sin hovedvarmekilde. Avfall er problematisk å lagre og behøver derfor også å forbrennes også om sommeren, da etterspørselen etter varme er lav.

Spørsmålet er da om varmen kan lagres for å brukes som spisslast om vinteren og på den måten erstattet olje og kull.

- Vi utreder nå muligheten for å bruke et borehullslager for å lagre varme i grunnen om sommeren og bruke varmen om vinteren, sa Henrik Lindståhl, utviklingsingeniør på Tekniska Verken på konferansen NordDrill i juni, ifølge borrsvängen.se.

En av utfordringene er den høye temperaturen som kreves. Vannet i fjernvarmenettet er på 100 grader. For å gi et tilstrekkelig tilskudd må vannet borehullslageret være 70 grader varmt.

- I dag finnes det ikke kollektorer som klarer så høy temperatur, sa Henrik Lindståhl. - For å håndtere dette og andre spørsmål vurderer Energiforsk å starte et forskningsprogram rettet mot varmelagring i fjernvarmenett.

På sikt er målet å kunne utvinne 70 GWh lagret varme fra sommerens forbrenning ved hjelp av varmepumper. For å klare dette kreves et energilager med 1 500 borehull med 300 meters dybde.

Hvis energilagringsprosjektet blir realisert i Linkøping, blir det Europas største borehullslager, ifølge borrsvängen.se.