Dette sier Sondre Brennhovd Nævdal i Båsum Boring. Selskapet har stått for boringen av GeoTermosen til Kolbotn IL i Sofiemyr idrettspark og GeoTermosen på Fjell skole i Drammen.

– Grunnen til den korte avstanden mellom brønnene er at hele formasjonen skal brukes som et digert batteri. Vi varmer opp hele fjellet. Temperaturen kan ligge på 40 til 50 grader på det beste, før oppvarmingen foran vintersesongen, sa Nævdal i en sak i Rørbloggen i 2022.

En GeoTermos etableres i en bestemt formasjon, og avhengig av driftssituasjonen kan brønnene ha forskjellig misjon.

– Avstanden mellom brønnene i Sofiemyr idrettspark på Kolbotn er fem meter alle veier, sier Nævdal til EnergiAktuelt.

– På grunn av den korte avstanden mellom brønnene er det lite rom for feil, og tap av brønner i formasjonen er veldig uheldig. Det er viktig at fjellet er stabilt, så brønnene ikke havner i konflikt med hverandre, sier han.

Sondre Brennhovd Nævdal, Båsum Boring. Foto: Rørbloggen/Jørn Søderholm
Sondre Brennhovd Nævdal, Båsum Boring. Foto: Rørbloggen/Jørn Søderholm

Nævdal sier at uavhengig av om man borer en vanlig brønnpark eller en GeoTermos, så er forundersøkelser viktig. Litt avhengig av bruksområdet kan man ofte se etter de samme egenskapene.

– Det er mange ting prøveboringer, tester og forprosjektering skal dekke. Noe av det kan være grunnvannsstanden, og grunnvannsbevegelsen som har mye å si for energilagringen i fjell, sier han. – Dybde til fjell fra brønntoppen er også veldig relevant.

I GeoTermosen i Sofiemyr idrettspark er det boret 60 energibrønner som er hundre meter dype.

  Kollektorene settes da på cirka 99,5 meter, så vi har en halvmeter å gå på, slik at vi kompenserer for ekspansjonen i PE-ledningen, sa Nævdal til Rørbloggen.

– Geotermosen under det nye kunstgresset i Sofiemyr idrettspark, er det første anlegget i sitt slag her i landet. Det har tidligere blitt laget et varmeanlegg med geotermos til Fjell skole i Drammen. Også det er utført av oss i Båsum Boring AS. Anlegget på Fjell skole ble nominert til Byggenæringens innovasjonspris for 2021, sier Nævdal.

Energianlegg for alle formål

Dette er en type energianlegg som kan brukes på alle steder og til alle formål.

– Et energianlegg med brønnpark i tett geotermos-formasjon kan også brukes på bygg. Anlegget på Sofiemyr er det første anlegget i sitt slag tilknyttet en fotballbane eller idrettsanlegg. Lignende anlegg er under prosjektering blant annet på skoler og aldershjem, samt på andre idrettsanlegg, sier han.

Kollektorene i GeoTermosen i Sofiemyr idrettspark er satt ned i 100 meter dype brønner. Foto: Rørbloggen/Jørn Søderholm