Dette sier daglig leder Einar Engedahl i KIL Drift AS til EnergiAktuelt.
Det er nå to kunstgressbaner i Sofiemyr idrettspark som er koblet på anlegget. De leverer varme til en GeoTermos i sommerhalvåret og henter energi fra GeoTermosen i vinterhalvåret for å varme banene. Anlegget ble satt i prøvedrift på forsommeren i 2023. Da var det én bane som leverte varme til GeoTermosen. Fra 1. juni 2024 ble det koblet på enda en bane.
– Så fra 1. juni i fjor var det to baner som fungerte som bakkesolfangere og sendte varme ned i GeoTermosen, sier Engedahl.
– At vi koblet på en bane til, bidro selvfølgelig betydelig til at vi økte energimengden vi lagret i GeoTermosen fra 2023 til 2024, sier han.
Brukte 38 000 kWh for å levere mer enn 300 000 kWh med varme
– Vi har fire hovedmoduser i anlegget. Det er vinter- og sommermodus med og uten varmepumpe. I år slo anlegget seg over på vintermodus den 12. november. Det var da det begynte å levere energi ut på banene og ikke lenger leverte energi ned i GeoTermosen, sier Engedahl.
Den første delen av vintersesongen er det så å si kun brukt elektrisitet til sirkulasjonspumpene, men i januar har det vært behov med hjelp fra varmepumpene.
– Fra 1. desember til 28. januar har vi brukt 38 000 kWh strøm til å levere mer enn 300 000 kWh med varme/energi ut på banene, sier han.
Leverer væske på inntil fire grader ut på banene
– Det har vært en krevende vinter så langt, fordi det er så mange værskifter. Det er det som er mest krevende, fordi GeoTermosen trenger flere år på seg for å få tilstrekkelig kapasitet, slik at vi kan sende væske med høyere temperatur ut i banen når det er værskifter, sier Engedahl.
– Hvis det regner et døgn, legger det seg mye fuktighet i sålen. Blir det da kuldegrader, er det behov for å kjøre ut mye energi i banen for at den ikke skal fryse i sålen, sier Engedahl.
– Dette har vært litt krevende for oss, fordi vi ikke har nok kapasitet i varmelageret til å skru opp temperaturen tilstrekkelig foreløpig. Som nevnt tar det flere sesonger å bygge opp den kapasiteten nede i fjellet, sier Engedahl.
– Nå kjører vi ut inntil tre til fire grader på banene, sier han.

Energisentralen i Sofiemyr idrettspark. Foto: EnergiAktuelt
Bruker varmepumper for å heve temperaturen i GeoTermosen
Er været veldig bra i sommerhalvåret, sendes den varme væsken fra banene direkte ned i GeoTermosen.
– Hvis varmen fra solen ikke leverer tilstrekkelig energi, bruker vi varmepumpene til å heve temperaturen på væsken før vi sender den ned i GeoTermosen, sier Engedahl.
– Utgangspunktet i fjor var å bruke varmepumpene mest mulig da spotprisen var lav, noe den var gjennomgående i fjor sommer og utover høsten, sier Engedahl.
– I store deler av den perioden toppet vi temperaturen på væsken som gikk ned i energibrønnene i GeoTermosen.
– Når vi sender væsken ned i energilageret, ønsker vi høyest mulig temperatur på den, sier han.
Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 8/2025.
Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!