Dette melder Innargi.

Vestforbrænding jobber for fullt med en omfattende plan for at 39 000 nye fjernvarmekunder i Ballerup, Herlev, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Furesø, Frederikssund og Egedal skal omstille fra olje- og gassforsyning til fjernvarme.

Planen vil nesten doble Vestforbrændings varmeleveranser og gjøre nettverket til et av de største i Danmark. Geotermisk energi er en av de nye varmekildene Vestforbrænding integrerer i fremtidens fjernvarme for å øke forsyningssikkerheten. Andre nye varmekilder inkluderer for eksempel overskuddsvarme fra bedrifter og CO₂-fangst.

– Vi vil trenge mye mer fjernvarme i fremtiden, og det er viktig at fjernvarmen baseres på flere ulike kilder. Det gir en robust forsyning og sikrer forbrukerne stabile og lave priser. Her passer geotermisk energi perfekt inn. Når forbrukerne bytter ut individuelle varmekilder med fjernvarme, blir de også mindre avhengige av prisene på enkeltstående energikilder, enten det er olje, gass eller strøm, sier Steen Neuchs Vedel, direktør i Vestforbrænding.

Varme til 10 000 husstander

Anlegget skal ha en kapasitet på 26 MW, tilsvarende varmebehovet til 10 000 husstander.

Planen er at anlegget skal plasseres i Lyngby-Taarbæk kommune, men den nøyaktige lokasjonen er ennå ikke bestemt. Vestforbrænding og Innargi er i dialog med kommunen, men det er foreløpig ikke gitt tillatelser eller utpekt en bestemt plassering. For øyeblikket gjennomføres seismiske undersøkelser av undergrunnen for å identifisere de mest egnede stedene. Vestforbrænding har siden 2015 gradvis utvidet fjernvarmenettet i Lyngby-Taarbæk. Fram til 2028 vil 3 500 nye kunder bli tilkoblet i kommunen.

Starten på noe større

For Innargi innebærer avtalen oppstart av geotermisk produksjon fra det geologiske reservoaret som ligger under store deler av Stor-København.

– De geologiske forholdene for å etablere geotermisk energi til fjernvarme er svært gode i Stor-København. Dette prosjektet er forhåpentligvis bare det første av flere med Vestforbrænding, som skal bidra til å utvide fjernvarmetilbudet betydelig. Samtidig gjør vi mulighetene for geotermisk energi mer konkrete for andre fjernvarmeselskaper i området, som også utvider sine nettverk og vurderer alternativer til biomasse, sier Samir Abboud, administrerende direktør i Innargi.