Taket på et stort lagerbygg er pekt ut til å være neste skritt mot en enda mer klimavennlig energiproduksjon på Gjennestad, melder Sandefjords Blad.

Fra før har bygningene på stedet varme fra et flisfyrt brenselsanlegg. Gjennestad videregående har elbiler og elmopeder, og de har solfangere på taket. Arkitekten bak alle de nye energiløsningene er Geir Fossnes, daglig leder i Gjennestad Drift.

-  Miljømessig er installeringen av solcelleanlegget veldig riktig. Dessuten har vi alltid et ganske stort minimumsforbruk her på området. Energien fra disse solcellene vil sånn sett alltid kunne utnyttes, sier han til Sandefjords Blad.

Bruker solstrømmen umiddelbart

Et argument imot solceller er at man må kunne lagre energien man produserer. For veldig ofte er det slik at det er mye sol på dagtid, når du selv ikke er hjemme. Da må du ha mulighet til lagre energien, for eksempel i et stort batteri eller som varmtvann. På Gjennestad blir derimot solenergien utnyttet umiddelbart. - Ikke noe av solcelleproduksjonen blir lagt ut for salg. Dette gir bedre økonomi, sier Fossnes til Tekniske Nyheter.

Totalt vil solcellene på lagertaket produsere rundt 65 000 kilowattimer i året, selv etter mange års bruk. Den tyske distributøren garanterer at panelene fortsatt har 85 prosent av den opprinnelige effekten etter 25 år.

Solcellene er laget i Kina, og er importert til Norge av Sandefjordsselskapet Sunday Energy. Både de og driftslederen på Gjennestad mener at man får like mye ut av solceller i Vestfold som på Kontinentet.

- Norge henger etter med solceller, fordi vi har trodd at vi har så mye mindre solinnstråling her til lands. Men vi kan produsere mer enn man tidligere trodde. Det er fordi vi har lavere temperaturer her og har lange, lyse dager, sier Sunday Energys daglige leder, Kristoffer Singstad.

Den norske sommertemperaturen er optimal for solcellene. Blir det varmere enn 25 grader i skyggen, mister solcellene litt av effekten.

- Solcellene er like effektive her i Vestfold som i Hamburg, sier Geir Fossnes ifølge Sandefjords Blad.