Skolen utvider nå rørnettet, slik at de kan levere varme til alle sine bygg. Nå skal en barnehage, det mekaniske verkstedet, keramikkverkstedet, to internater og tre kontorbygg kobles på det eksisterende varmenettet.

- Vi bruker såkalte tvillingrør med tur og retur i samme rør, og dette gir mindre varmetap, sier daglig leder Geir Fossnes ved Gjennestad gartnerskole til Sandefjords Blad.

- En ny kjel på 500 KW er bestilt og skal settes i drift rundt nyttår. - Den nye kjelen blir plassert i samme varmesentral som den eksisterende. Det er planlagt og forberedt for det, sier Fossnes til Tekniske Nyheter.

Den eksisterende biokjelen er på 1 000 KW og er beregnet å levere cirka 3 GWh i året. Den leverer varme til 13 000 m2 veksthus, 3 000 m2 hagesenter og 6 000 m2 skole- og internatbygninger.

Med den nye kjelen på plass vil varmesentralen kunne produsere 4,5 GWh.

Bygd for G 100-flis

Anlegget på Gjennestad er bygd for G 100-flis som er en grov type flis, for at det skal takle større fraksjoner. - Dette betyr at anlegget kan ta større stikker og flisbiter. Her er det et stempel som skyver flisa inn på rista isteden for å skru flisa inn, sa Christian Brennum i SGP AS til Energirapporten i februar. Selskapet har levert anlegget på Gjennestad. - At hele anlegget er bygd uten skruer, er litt spesielt. Det er derfor det har fallaskesystem. Dermed er det ikke skruer noe sted, som kan stoppe hvis det kommer fremmedelementer inn i systemet, sa Brennum.

- Dagens varmesentral bruker 30 m3 flis på de kaldeste vinterdagene. Ved full drift på begge bioovner vil forbruket bli cirka 45 lm3/døgn. For sesongen 2014/2015 har skolen bestilt 200 fm3 tømmer fra Viken Skog, sier Fossnes.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 26/2014. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!