- Utfordringen når du skal bruke CO2-varmepumper til romoppvarming, er at du må ha en mye høyere delta T enn man normalt har, sier rådgiver Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening.

- For tappevann egner CO2-varmepumper seg veldig bra, fordi man der har et veldig stort temperaturløft. Skal man bruke dem til oppvarming i et bygg, må man opp i en delta T på i hvert fall 30 grader, sier Baardsen.

Når man skal bruke en CO2-varmepumpe til både tappevann og romoppvarming, er det veldig viktig at man forstår både styrken og svakheten med en CO2-varmepumpe og tilpasser varmeanlegget i forhold til det, sier Baardsen. - Det bør også være et betydelig tappevannsbehov i tillegg til behovet for romvarme for å få det til å fungere.

En teknologi som fungerer

- Dette er en teknologi som fungerer bra. Hos Tveita Borettslag har de opp mot 4 i årsvarmefaktor, sier Baardsen.

Installasjonen av CO2-varmepumper til tappevannsoppvarming i Tveita Borettslag var et pilotprosjekt.

- I det prosjektet har de hatt mange utfordringer, blant annet med rådgivere og leverandører som de mente ikke hadde tilstrekkelig kompetanse, men CO2-varmepumpene har de hatt lite problemer med, sier Baardsen.

CO2-varmepumpe ga mindre solceller

- Erichsen & Horgen har en del nullenergi- og plusshusprosjekter. I noen av disse prosjektene har de valgt CO2-varmepumper, sier Baardsen.

Bakgrunnen for det er at CO2-varmepumpene er mer effektive.

- Skulle de installert en vanlig varmepumpe, måtte de ha hatt flere solceller for å produsere mer strøm. De mener det lønner seg å velge en CO2-varmpeumpe, som er noe dyrere enn en vanlig varmepumpe, og heller redusere antall solcellepaneler på taket, sier Baardsen.

De har i alle prosjektene valgt en varmepumpe for tappevann og en annen varmepumpe for oppvarming. 

- CO2-varmepumpen varmer da opp til 65 grader. Men skal du ha en mest mulig effektiv varmepumpe for romvarme, bør distribusjonstemperaturen ligge på 27 til 35 grader, sier Bård Baardsen.