- Vi har importert billig strøm fra Danmark når de har hatt stor vindkraftproduksjon og lavt forbruk, mens vi har eksportert vår vannkraft i perioder med lite vind. Dette viser hvordan mellomlandsforbindelsene bidrar til et stabilt og robust kraftmarked, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud til nve.no.

Snittprisen i årets første kvartal var 15 prosent lavere enn i fjerde kvartal i 2013. Vest-Norge hadde den laveste snittprisen med 24,6 øre/kWh, mens resten av landet hadde en snittpris i overkant av 25 øre/kWh. I uke 12 var systemprisen i det nordiske markedet på 20,3 øre/kWh. Sist gang systemprisen var så lav, var i september 2012.

- Relativt høye temperaturer og mer tilsig enn normalt har sammen med utvekslingen med utlandet ført til en gunstig situasjon for norske sluttbrukere, forklarer Sanderud.

Strømforbruket i første kvartal var 5,8 prosent lavere enn i tilsvarende periode i fjor, og endte på 38 TWh. En kraftproduksjon på 39 TWh førte til en nettoeksport på 1 TWh i første kvartal.

Tilsiget til vannmagasinene var på 12,8 TWh i årets 12 første uker. Det er 2,6 TWh mer enn normalt. Magasinfyllingen lå noe under normalen frem til uke 10, men har de siste ukene ligget noe over normalen.