De skal bore dypere enn noen i Norge har gjort før. 5 700 meter ned i bakken kan riggen til Stig Bakke nå.

- Målet er å bore seg ned i bakken til vi finner temperaturer på 100 til 150 grader, sier seniorforsker ved IRIS, Steinar Kragset, til Aftenbladet. Ved hjelp av vann eller andre teknikker hentes varmen opp fra grunnen.

- Beregninger tilsier at vi ved å bore ned mot 6 000 meter, kan gi strøm og varme til 6-800 boliger. Ved å bruke geotermisk energi får vi en forutsigbar og stabil energiproduksjon, med hundre prosent virkningsgrad. Energi fra dype geotermiske brønner vil avlaste de elektriske energisystemene, i motsetning til vindmøller og solceller som har en virkningsgrad på 12-35 prosent og påfører elnettet store samfunnskostnader, sier Tor Line i Z Energi til Aftenbladet.

- Også oljeselskaper snuser på det som nå skjer på Ålgård. Det er liten vits i å føre strøm fra land til Johan Sverdrup-feltet dersom de kan bore ned i grunnen på feltet og hente energien derifra. Offshore ønsker vi produksjon fra 20 000 meter dype brønner, sier Tor Line.

- Med et gitt kraftbehov på 100 MW elektrisitet, som er et anslag for Sverdrup Fase 1, vil det behøves anslagsvis fire til fem brønner på 20 km (vertikal dybde), alt avhengig av de geologiske forholdene i området, sier Line til Tekniske Nyheter. – Men det er ikke rett frem å lage disse brønnene med eksisterende teknologi på grunn av dybden og spesifikke krav til brønnsystemet.

På Ålgård tårner universalriggen til Stig Bakke 23 meter over bakken. Riggen, som var bestilt til skandaleplattformen Yme, ble fraktet og plassert utenfor lokalene til X-rigg i februar.

- Hensikten var å gi mine folk et fortrinn i arbeidet med å utvikle produksjonsutstyr til oljeindustrien. Vi kan være tett på i hele prosessen, fra idé til testing og bearbeiding, sier Bakke som tenker langsiktig og nå ser spennende muligheter i geotermisk energi.

- Klarer vi å bore bare 2 000 meter ned i bakken, har vi Norges dypeste brønn på land. Det vil bli lagt merke til, og vi kan bli et utstillingsvindu på verdensbasis, sier Stig Bakke til Stavanger Aftenblad.