Dette sier daglig leder i Friganor, Fredrik Engh til Tekniske Nyheter. 

- Det er mange faktorer som spiller inn i en vurdering, Blant annet grunnforhold, borrekostnader, plassering osv, sier Engh. 

- Er bygget plassert i et relativt mildt klima, så vil en luft/vann-varmepumpe fungere bedre enn hvis du bor i et veldig kaldt område. Da vil en vann/vann-varmepumpe som henter varme fra energibrønner, kunne være et bedre alternativ og regnestykket være et helt annet.

- Vanligvis vil et anlegg med en luft/vann-varmepumpe investeringsmessig ligge betydelig lavere enn en vann/vann-varmepumpe og borrehull. Da årsvarmefaktoren ikke er så mye dårligere for en luft/vann-varmepumpe, vil det under en normal levetid kunne være vanskelig å betale tilbake merkostnaden for en vann/vann-varmepumpe med borehull, sier Engh. – 

En komplett luft/vann-varmepumpe vil kunne koste ned mot 30 til 50 prosent av kostnadene bare til borehullene.

- Andre fordeler med en luft/vann-varmepumpe er et begrenset arealbehov. Du slipper å grave opp hele nabolaget, du fjerner usikkerheten rundt borehullskapasiteten og du vil redusere plassbehovet i tekniske rom, sier Engh.

Slå av varmepumpen når det blir for kaldt

På de kaldeste dagene i året anbefaler Engh at luft/vann-varmepumper til proffmarkedet skrus av under et visst temperaturnivå, og at man kobler inn backup-varme isteden.

- Luft/vann-varmepumper beregnet for proffmarkedet er vanligvis ikke så godt optimaliserte for norsk kaldt klima som privatmarkedsproduktene er. Varmepumper til privatmarkedet er produserte for å kunne virke under alle klimatiske forhold, også under veldig lave utetemperaturer. Det gjør nødvendigvis ikke varmepumpene til proffmarkedet, sier Engh.

- Skal du lage en luft/vann-varmepumpe til proffmarkedet like bra som et privatmarkedsprodukt vil den bli ekstremt kostbar og også veldig stor, sier Engh.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 5/2014. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!