- Vi har installert to varmepumper som hver har en effekt på 124 kW, sier assisterende prosjektleder Atle Maurud i Skifte Eiendom til Tekniske Nyheter.

- Ifølge beregninger basert på tidligere forbruk, antar vi at varmepumpene vil dekke 60 til 70 prosent av effektbehovet. Arealet som skal varmes opp, er på cirka 4 600 m2. Eksisterende el-kjel benyttes som spisslast og backup for varmepumpene. Det er også beholdt én av oljekjelene som reservekapasitet.

Slås av ved 15 minus

- Eksisterende el-kjel er opprinnelig dimensjonert for å kunne ta varmeeffekten alene, og er derfor dimensjonert til å kunne være hundre prosent backup, sier Maurud. - Ved temperatur under 15 minusgrader slåes varmepumpene av, og el-kjelen dekker hele varmebehovet.

Turvannstemperaturen ut fra varmepumpene er på 55 grader. 

- Men ved lave utetemperaturer ettervarmes vannet av el-kjelen, sier Maurud. -For å få mest mulig økonomisk drift med varmepumpene, holdes returvannstemperaturen på et så lavt nivå som mulig, ved blant annet å forvarme varmt tappevann til de bygningene som har størst forbruk.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 39/2016. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!