Det er i samarbeid med Østfold Energi at skolen får en ny løsning for oppvarming – basert på solceller og varmepumpe. Prosjektet har fått navnet «Varme med solstrøm», og skal kutte både kostnader og klimagassutslipp.

Ny forretningsmodell

– Her har vi fått tenke helt nytt. Vi har tatt i bruk kjent teknologi, men har gjennom tett samarbeid med fylket kommet fram til en ny forretningsmodell, sier Marianne Riddervold-Kahrs, forretningsutvikler i Østfold Energi ifølge nettsiden til Østfold Energi.

I dag varmes skolebygget opp med en elektrokjel, som både er dyr og lite energieffektiv. Den blir nå erstattet av en luft-til-vann-varmepumpe, som dekker rundt 90 prosent av varmebehovet, som er på 1,3 GWh i året, og reduserer behovet for kjøpt strøm med over 700 000 kilowattimer i året.

Solceller på taket

Takene til ridehallen og det nye fjøset vil få solceller som vil produsere 342 000 kWh solstrøm i året – nok til å dekke store deler av den strømkrevende driften på gårdsbruket og skolebygningene.

Marianne Riddervold-Kahrs, forretningsutvikler i Østfold Energi. Foto: Østfold Energi
Marianne Riddervold-Kahrs, forretningsutvikler i Østfold Energi. Foto: Østfold Energi

– Vi har beregnet at bygningene og energisentralen vil bruke det aller meste av produsert solenergi. Det betyr at solcellene og varmepumpen vil redusere behovet for kjøpt strøm med cirka 1 GWh per år, sier Riddervold-Kahrs til EnergiAktuelt.

Soleie AS, som er eid av Østfold Energi og Akershus Energi, er leverandør av solstrømproduksjonen.

Østfold fylkeskommune har inngått en langsiktig avtale med Østfold Energi, som både eier og drifter anlegget. Fylket leier det til en fast og forutsigbar pris.

Satsingen er en del av Østfold Energis strategi for å utvikle lokale energisystemer med lavere utslipp og økt verdiskaping.