Dette melder Stavanger kommune på sine websider.

Totalt kan bare Stavanger kommune spare 3,23 millioner kWh. Dette er avhengig av hvor mye lysene dimmes ned. 

Dagens armatur bruker vel 125 watt, mens et nytt bruker 37 watt og kan dimmes ned ytterligere ved behov. I tillegg til at de nye gatelysene bruker mindre strøm, er det også miljøgevinst i at lyskilder som kan inneholde kvikksølv bli fjernet.

I løpet av de tre neste årene byttes armaturene, mens mastene blir stående. Arbeidet er allerede i gang. 

- Dette er en stor jobb. På det meste vil vi ha seks liftbiler ute samtidig, forteller produktansvarlig for veilys Jarl Hoogstad i Lyse Elnett.

Kommunene vil få en App der de selv kan tenne, slukke og dimme veilysene i en gate. Hoogstad legger til at ny armatur er klargjort for at kommunene også kan sette på sensorteknologi for eksempel for å telle syklister eller ha luftmåling.

Et EU-direktiv mot kvikksølv i pærene gjorde at prosjektet kom i gang. Stavanger kommune bytter de armaturene som har pærer som kan inneholde kvikksølv, 6 500 av de i alt 22 500 gatelysene i kommunen.

- Dette er pærer vi naturlig nok ikke vil få tak i lenger. For en gryende smartby er det jo også kjekt at nye smarte armatur gir oss nye muligheter som vi vil se nærmere på, sier leder for veiseksjonen i Stavanger kommune, Trygve Petter Nilsen.

Enova har gitt tilsagn om nær ni millioner kroner i støtte til prosjektet når det er fullført i 2020.