Det 5 500 kvadratmeter store næringsbygget blir en pilot, forteller seniorrådgiver Andreas Stokke i Statkraft til Adresseavisen ifølge Norsk Fjernvarme.

- I sommerhalvåret er det mye spillvarme tilgjengelig. Denne kjøleløsningen er lite brukt. Derfor er det et viktig steg for oss å få løsningen inn i et næringsbygg. Dette kan dekke kjølebehovet til nye bygg i Trondheim de neste 10-20 årene, hvis det lykkes, sier Stokke.

- Å bruke fjernvarme til kjøling vil redusere strømforbruket, forteller Terje Berg, som er markedsansvarlig for Statkraft i Trondheim til Adresseavisen.

 - For Statkraft er dette en del av samfunnsansvaret. Vi utnytter spillvarmen som er tilgjengelig, og samtidig frigjør fjernvarme elektrisk strøm som normalt ville blitt brukt til kjøling og reduserer belastningen på elnettet, sier Berg.

- Kjøleteknologien som heter absorpsjonskjøling er ikke ny i Norge, og heller ikke i Trondheim. Den benyttes blant annet på St. Olavs hospital og Solsiden kjøpesenter, men det er første gang den skal benyttes til et næringsbygg, sier han.

Ifølge seniorrådgiver Åmund Utne i Statkraft. Varme virker teknologien omtrent som et propankjøleskap, hvor varme driver kjøleprosessen.

- Det er en velutprøvd teknologi, men dette er første gang vi bruker den i småskala. Utfordringen er å få den inn i mindre bygg som vanlige næringsbygg, fordi maskinene har krevd mye plass og store kostnader, sier Utne.

- Det er viktig for oss å få opp et referansebygg, slik at løsningen blir kjent og bygget kan markedsføre løsningen, sier Stokke.

Enova har gitt støtte til 50 prosent av kostnadene med å få kjøleteknologien inn i bygget, ifølge Norsk Fjernvarme.