Dette melder Kinnan.

Optimera Byggsystemer er størst i landet på prefabrikasjon av takstoler, elementer og konstruksjonspakker. I deres fabrikkanlegg i Andebu i Sandefjord kommune har de tre store produksjonshaller som tidligere ble varmet opp av elektriske vifteovner.

Så kom de heftige strømprisene. Da begynte driftsleder Cato Michelsen å se etter alternativer. - Vi begynte å titte på varmepumper, og hentet inn noen priser. Men mange var ikke godt nok egnet for industri. Da kom vi over ATDX hos Kinnan, som virket å passe vårt formål, sier han.

Kjøpte 12 varmepumper

ATDX er en industri-varmepumpe som er utviklet spesielt for industribygg, lagerlokaler, verksteder og bilhaller som stadig åpner store porter og dører for å kunne utføre sitt daglige virke. Slike virksomhetene opplever ofte at det er vanskelig å holde en jevn innetemperatur.

– Jeg snakket med Kinnans produktsjef, og fikk et godt inntrykk. Vi la vekt på effekt, vedlikehold og montasjetid, i tillegg til at den så bra ut. Selv om det er en industrivarmepumpe, så er det greit at den ser ordentlig ut, sier han.

Produksjonshallene er på cirka 1500 kvadratmeter, og siden det bygges elementvegger er det ofte mye støv og spon i hallene. Optimera anskaffet totalt 12 pumper til de tre hallene, og disse var operative fra 1. februar.

– Det har vært en bra besparelse. Vi har halvert strømutgiftene våre på oppvarming etter at vi tok i bruk disse varmepumpene, sier Michelsen.

Samir Daci i Dacom Aircon AS. Foto: Kinnan

Fornøyde ansatte

Det er Kinnans klimaekspert, Dacom Aircon i Skien, som har installert systemene hos Optimera.

ATDX er en løsning som gir energieffektiv oppvarming og god arbeidstemperatur gjennom hele året. Cato har også fått gode tilbakemeldinger fra de ansatte.

– De er veldig fornøyde. Pumpene er stillegående, og komforten er god. Vi ser at vi kan ha en litt lavere temperatur enn tidligere. Før lå vi rundt 18-19 grader, og nå har vi stilt pumpene på 17 i samme periode. Og så er det jo litt spennende å se hvordan det blir om sommeren, fordi vi har et par haller som blir veldig varme. Vi vurderer å bruke pumpene til kjøling da, forteller han.

Etter anskaffelsen av varmepumper har det vært minimalt behov for andre varmekilder i produksjonshallene.

– Vi har valgt å koble ned de fleste elektriske ovnene, og kommer til å sette noen av dem på søyler, slik at vi kan bruke dem ved eventuelt behov, sier Cato.

Han forteller at nedbetalingstiden inkludert kapitalkostnader er på fire-fem år. - Jeg er veldig fornøyd. Hele prosessen har vært god, og det aller beste er naturligvis de reduserte strømutgiftene, sier han.