– Når strømprisene økte måtte vi gjøre noen grep – både for å få bedre oversikt og få ned kostnadene. Og da er jo varmepumper perfekt, sier daglig leder i CHG-Meridian Skien, Gisle Andersen ifølge en pressemelding fra Kinnan.

CHG er et leasingselskap med fokus på IT, industriell teknologi og helseteknologi. Selskapet er etablert i over 30 land og har totalt over 1300 ansatte. I Skien har CHG et teknologi- og servicesenter med lager og produksjonslokaler på 1300 kvadratmeter. Her blir data slettet i henhold til regelverk og standarder, og utstyret klargjort for videresalg.

– Bygget er ikke av de nyeste, så vi har brukt mye energi på å varme opp bygget. Tidligere hadde vi varme-elementer i taket, men når det er 4,5 meter under taket så er det en ineffektiv løsning. Og det er en no-brainer at varmepumper er mer effektive enn stråleovner, sier Andersen.

Daglig leder i CHG-Meridian Skien, Gisle Andersen Foto: Kinnan
Daglig leder i CHG-Meridian Skien, Gisle Andersen Foto: Kinnan

Kjapt og effektivt

For å finne den optimale løsningen, tok Andersen en prat med Kinnans klimaekspert i Skien, Dacom. Han kunne anbefale Animair Sigma Tower, som er en solid og energisparende varmepumpe med høy luftstrøm for rask oppvarming og kjøling av store arealer. Med inverterteknologi tilpasser varmepumpen effekten etter bygningens varme- eller kjølebehov.

– Dacom sa mye bra om denne løsningen, så jeg tok deres anbefaling. De var veldig effektive, og kjapp med installasjonen. Det gikk kort tid fra bestilling til pumpene var på plass - og det var ingen problemer underveis, forteller Gisle.

Det ble installert varmepumper i tre av CHGs produksjonshaller i Skien. Disse var operative fra desember 2022.

– Erfaringene så langt er svært gode. Vi installerte varmepumpene samt fire store vifter i hver hall. Det er viktig for å slå ned varmen når man har såpass takhøyde. Sammen med noen isolasjonsgrep har dette gjort at vi har redusert strømkostnadene med minst 50 prosent. I januar i fjor brukte vi omkring 20.000 kWh, i år havnet vi på rundt 10.000 etter at varmepumpene var på plass, forteller Gisle Andersen.

Stillegående pumper

Både ute- og innedelen har GoldenFin antikorrosjonsbelegg. Dette gjør at utedelen beskyttes mot saltholdig luft, uvær og forurensende elementer, mens innedelen har antibakteriell virkning som bevarer et sunt inneklima.

– Pumpene er også veldig stillegående, og det er et stort pluss. I forkant var det noen bekymringer for at det kunne bli litt støy, men det er ikke tilfelle. Totalopplevelsen både når det gjelder selve løsningen og installasjonen er særdeles bra, konstaterer Gisle Andersen.