Allerede i 2003 etablerte Avantor en egen jordvarmebasert energisentral i Nydalen. Denne sentralen har hittil varmet opp 170 000 m², og kjølt ned 135 000 m².

Den nye sentralen ligger i Avantors konsesjonsområde, og er bygget som en tilleggsutvidelse av den tidligere sentralen og koblet til samme fjernvarme/fjernkjølenett.

- På varmesiden er det pellets og varmepumper som er grunnlast, med gass som backup, sier sivilingeniør Jon Kåre Beisvåg i Erichsen & Horgen til Tekniske Nyheter. Selskapet har vært byggherrens rådgiver i prosjektet.

Pelletskjelen er på 4 MW og de to varmepumpene har en samlet effekt på ca 2,2 MW ved dimensjonerende forhold.

Akerselva og kondensatorvarme er varmekilder

-Hovedkilden til varmepumpene er kondensatorvarme fra kjøleanlegget, sier Beisvåg.

I tillegg brukes Akerselva som varmekilde til varmepumpene i deler av året. -På høsten kan vanntemperaturen ligge på 8 til 10 grader, da brukes elva som varmekilde, sier han.

Tidlig på våren er vanntemperaturen ned mot 0 grader. Da er det ikke mulig å ta ut noe særlig varme.

Vannet fra Akerselva blir pumpet opp til en veksler, og deretter ført tilbake til samme område i elva. - Akerselva brukes til to ting. Det ene er som varmekilde til varmepumpene, det andre er at overskuddsvarme blir dumpet i elva, sier Beisvåg.

- Det er veldig god COP på varmepumpene. De løfter fra litt over 30 grader. Normalt er ikke vanntemperaturen ut fra varmepumpene noe særlig mer enn rundt 50 grader, sier Beisvåg.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 16/2014. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!