- Nattevandring er noe vi i Steen og Strøm-sentrene har gjort et par år nå. Det handler om at vi som er på drift, møtes om kvelden og går rundt på senteret for å se hva som står på av belysning, sier driftssjef Håvard Kristensen ved Gulskogen Senter. Driftsteamet ved Gulskogen Senter ble kåret til  “Årets Driftsteam 2013” på Kjøpesenterkonferansen som ble arrangert i Trondheim i midten av oktober.

- Nattevandring er et fint tiltak som vi har hatt mye nytte av. Vi oppdaget at vi hadde lys som sto på i parkeringshuset hele natta. Dette har vi nå slått helt av, fordi parkeringsarealene ikke er i bruk denne tiden av døgnet. Vi har kun på litt belysning på fasaden, sier Kristensen. – Dette tiltaket fører til at Gulskogen Senter sparer 133 000 kwh.

Stoppet ventilasjonsanleggene om natten, sparte 156 000 kWh

Det var i utgangspunktet prosjektert slik at tre av ventilasjonsaggregatene skulle gå døgnkontinuerlig på Gulskogen Senter. 

- Man mente at det var nødvendig for å opprettholde en god inneluft på senteret, sier Kristensen.

Men Kristensen og kollegene så at det gikk veldig mye energi til viftedrift hver time, hver natt hele året. 

- Min erfaring fra kjøpesentere tidligere har vist at det ikke var noen særlig nytte av at ventilasjonsanlegget gikk om natta. Etter blant annet en diskusjon med entreprenøren ble vi enig om å omprogrammere anleggene, slik at alle ble stengt ned om natta, sier Kristensen.

Dette førte til en besparelse på 55 000 kWh per anlegg, det vil si at senteret sparer 165 000 kWh til sammen på de tre anleggene per år.

- Vi har ikke hatt noen negative erfaringer med luftkvaliteten etter at vi stengte ned anleggene om natta. Det er lagt inn noen parametre i automatikken som gjør at dersom temperaturen blir noen grader for høy eller lav, så vil ventilasjonen sette i gang, sier Kristensen.

Har slått av snøsmelteanlegget

I kjørerampene mellom første og andre etasje i parkeringshuset er det lagt inn vannbåren varme for å smelte snø. På en måned brukte dette anlegget 25 000 kWh. 

- Det er montert en snøføler der som ikke er smart nok til å regulere dette effektivt. Det førte til at varmen var påkoblet hele tiden, enten det var behov for det eller ikke, sier Kristensen. 

- Dette syntes vi var unødvendig. Da vi ikke klarte å finne en bedre snøføler, valgte vi å skru av anlegget. Nå håndterer vi dette ved å være flinkere til å måke og strø.

- Vi har mulighet til å sette på varme som back up, fordi vi må ivareta sikkerheten hvis det skulle være behov for det. Men gjennom hele sist vinter gikk det greit uten å kjøre i gang snøsmelteanlegget, sier Kristensen.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 33/2013. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!