- Fram til nå har det ikke alltid vært like lett å finne ut av den lokale energimiksen til de enkelte fjernvarmeselskapene i Norge. Det har vi nå gjort noe med, sier kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme i en pressemelding.

I fjernkontrollen.no vises lokale energimikser fram i en klikkbar, grafisk presentasjon, både på selskapsnivå og på stedsnivå. Det er også lett tilgjengelig informasjon om energikildene som brukes.

- Dermed blir det lett for utbyggere eller kunder i det aktuelle området å finne ut hva slags energi som brukes til fjernvarme akkurat der, og lære mer om energikildene, sier Mellvang-Berg.

Ny informasjon

Alle fjernvarmeselskapene i Norge rapporterer til Statistisk sentralbyrå om hva slags energiprodukter de har brukt til å produsere fjernvarme i sine respektive fjernvarmenett hvert år. Denne rapporteringen er grunnlaget for SSBs fjernvarmestatistikk.

- SSB har bare lov til å publisere nasjonale tall, men den nasjonale energimiksen sier lite om hva som brukes lokalt. Med fjernkontrollen.no får vi fram et mye mer nøyaktig bilde av variasjonen som finnes fra sted til sted, sier Mellvang-Berg.

Tallene som er lagt inn i fjernkontrollen.no, tilsvarer rapporteringen som selskapene har sendt til SSB. Ved lansering er selskaper som til sammen står for 78 prosent av fjernvarmeproduksjonen i Norge, lagt inn i fjernkontrollen.no.

- Det er versjon 1.0 vi lanserer nå og  som vi vil utvikle videre. Vi har som mål å få med alle medlemmene av Norsk Fjernvarme, men er også åpne for å ta med andre produsenter, sier Mellvang-Berg, som vil presentere fjernkontrollen.no på fjernvarmedagene i neste uke.

Historisk lav fossilandel

Ettersom det ikke bare er lagt inn 2014-tall i fjernkontrollen.no, men også historiske tall, kan man lett se utviklingen av forskjellige energikilder de siste årene.

- Det har vært en radikal og svært gledelig nedgang i bruken av fossile kilder i fjernvarmen de siste årene. I fjor var andelen fossil olje bare 1,3 prosent nasjonalt. Det er historisk lavt, påpeker Mellvang-Berg.

Kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme . Foto: Norsk Fjernvarme

Fjernkontrollen finner du her!