Dette melder NGU. Det har lenge vært et sterkt og begrunnet håp om å hente ut varme og energi fra radioaktiviteten nede i berggrunnen. Løvstakken er av granitt, og det er målt høye radioaktive verdier her. I 2013 hadde NRK store oppslag som forespeilet Løvstakken som Bergens fremtidige «radiator».

Men NGUs boringer og målinger viser noe annet. På grunne dyp er temperaturen lavere enn man trodde. 

- Etter våre beregninger av radioaktiviteten i fjellet, hadde vi forventet å finne mye mer varme. Dette har vært et mysterium, sier Oddleiv Olesen i NGU.

I Stavanger ble det gjennomført lignende boringer etter varme - geotermisk energi - i fjellet. Med boreriggen "Ullrigg" har man boret hele 1,6 km ned i fjellet. Men resultatene viste det samme som i Bergen: Det er ikke tilstrekkelig geotermisk energi i fjellet til at det kan benyttes til å varme opp hus og heim i stor skala.

Vil ikke avskrive Løvstakken

- Det er for tidlig å avskrive det geotermiske potensialet i Løvstakken, fremholder Eivind Bastesen, som er forsker II ved Uni Research CIPR til geoforskning.no.

Sammen med professor Atle Rotevatn ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB) har Bastesen drevet et pilotprosjekt finansiert av energiselskapet BKK og UiB. De to forskerne har over de siste årene tatt en rekke bergartsprøver og målt tusenvis av sprekker i fjellet.

- Med tanke på den potensielle radioaktive varmeproduksjonen vi har målt av granitten i området, var det overraskende at temperaturen var såpass lav, sier Bastesen.

NGU påpeket at de store nedbørsmengdene på Vestlandet kan ha vært med på å kjøle berggrunnen.

Men Bastesen mener at avkjølingen i den øverste delen av skorpen kan bety at effekten av radioaktiviteten kan ha blitt «skjult».

- Vi har ikke nødvendigvis sett effekten av radioaktiviteten fordi brønnen som ble boret i Fyllingsdalen var relativt grunn, påpeker Bastesen ifølge geoforskning.no.